Mam prosty patent na puszystą jajecznicę. Wystarczy kilka kropel tego składnika
Jajecznica to proste, pożywne danie przyrządzane na śniadanie. Można ją przygotować na wiele sposobów, co zależy od naszych upodobań. Niektórzy lubią widzieć w jajecznicy białko i żółtko, inni, gdy masa jest jednolita i kremowa. Ja lubię jajka w każdej postaci, ale puszysta i niezbyt mocno ścięta jajecznica, przemawia do mnie najlepiej. W osiągnięciu takiego efektu ostatnio pomaga mi prosty trik.
Prosty patent na puszystą jajecznicę
Mój patent na puszystą jajecznicę jest bardzo prosty. Wystarczy do jajek dodać kilka kropel soku z cytryny. Można to zrobić na etapie mieszania jajek w misce lub już po wylaniu ich na patelnię. Na czym polega działanie soku z cytryny? Ten kwaśny dodatek spowalnia ścinanie się jajek, dzięki czemu dłużej można je mieszać i bardziej napowietrzyć. Co ważne, smak soku z cytryny nie jest wyczuwalny w jajecznicy. A jeśli ktoś obawia się, że smak i aromat dania będą zbyt cytrynowe, może zastąpić sok z cytryny np. 1-2 łyżkami maślanki czy kefiru. Też są kwaśne, więc dadzą podobny efekt.
Inne sposoby na zwiększenie puszystości jajecznicy
Bardziej puszysta jajecznica, to efekt wolnego ścinania się jajek i możliwości napowietrzenia masy. By osiągnąć ten cel, do jajek można też dodać inne składniki, które spowolnią ścinanie się jajek. Dobrym rozwiązaniem będzie więc dolanie do jajecznej masy odrobiny mleka, wody lub śmietany. Puszysta jajecznica wyjdzie też wtedy, gdy przygotujemy ją na parze.
Najpyszniejsza jajecznica – kilka wskazówek
Oto kilka wskazówek, dzięki którym wasza jajecznica wyjdzie puszysta i pyszna.
- Jajka na jajecznicę można wybić bezpośrednio na patelnię. Jednak jajecznica wyjdzie o wiele bardziej puszysta, gdy wcześniej wybijemy je do miski i energicznie rozkłócimy widelcem lub nawet krótko zmiksujemy.
- Jajecznicę warto smażyć na maśle. Smak tego tłuszczu idealnie pasuje do jajek i co istotne, masło zwiększa też puszystość jajecznej masy.
- By jajecznica wyszła smaczna i puszysta, należy smażyć ją na niewielkim ogniu i mieszać ją w czasie smażenia.