Co dzieje się z twoim organizmem, gdy jesz morele? Odkryj długą listę korzyści i na co uważać

Dodano:
Morele Źródło: Unsplash / Kate Laine
Choć morele są dostępne w sklepach niemal przez cały rok, to jedynie latem można cieszyć się smakiem plonów z lokalnych upraw. Dojrzałe morele są miękkie, słodkie, soczyste i mają wysokie wartości odżywcze. Zobacz, co daje jedzenie moreli i do czego je wykorzystać.

Morele to jedne z owoców jednopestkowych, które często rosną w przydomowych ogrodach. Warto po nie sięgać jak najczęściej, bo stanowią źródło ważnych dla zdrowia składników odżywczych. Co więcej, świeże morele mają niską kaloryczność – 100 g tych owoców dostarcza do naszego organizmu zaledwie 48 kcal, więc mogą być spożywane nawet przez osoby, które stosują dietę odchudzającą. Morelami mogą delektować się zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe.

Co daje jedzenie moreli?

Owoce te stanowią źródło ważnych składników odżywczych oraz mają wiele prozdrowotnych właściwości. Najwięcej składników odżywczych zawierają świeże morele, jednak dobrym urozmaiceniem diety poza sezonem na te owoce, są morele suszone. Warto jednak zwrócić uwagę na skład suszonych owoców, które nie powinny zawierać szkodliwych konserwantów np. związków siarki.

Słodkie morele są bogate m.in. w witaminę A i beta-karoten, witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę E, a także potas, wapń, żelazo i fosfor. Morele to również owoce, których regularne spożywanie, pomaga zmniejszyć stres oksydacyjny i spowolnić procesy starzenia się organizmu. Właściwości antyoksydacyjne mają witamina C, witamina E, która nie bez przyczyny nazywana jest „witaminą młodości” oraz znajdujące się w morelach barwniki z grupy karotenoidów, czyli beta-karoten, luteina i zeaksantyna.

Spożywanie moreli pomaga uzupełnić niedobory cennych składników odżywczych oraz w pozytywny sposób przekłada się na stan zdrowia i samopoczucie. Trzeba jednak pamiętać, aby spożywać morele z umiarem – spożycie bardzo dużej ilości świeżych lub suszonych moreli może wywołać ból brzucha i biegunkę.

Jakie właściwości mają morele?

Jedzenie moreli pozwala zrobić wiele dobrego dla organizmu., czyli m.in.:

  • Zadbać o zdrowie oczu – luteina, witamina A i beta-karoten pomagają chronić narząd wzroku przed częstymi chorobami np. związanym ze starzeniem się organizmu zwyrodnieniem plamki żółtej.
  • Usprawnić procesy trawienne – morele są bogate w niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego błonnik pokarmowy. Włókno roślinne zapobiega zaparciom, pomaga pozbyć się zalegających w jelitach resztek pokarmowych, usprawnia przemianę materii, a także zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów żołądka i jelita grubego.
  • Zapobiegać rozwojowi anemii – anemia z niedoboru żelaza, witamin z grupy B i kwasu foliowego to często diagnozowana choroba, której można zapobiegać, stosując odpowiednio skomponowaną dietę. Morele dostarczają do organizmu witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego, wspierając m.in. proces produkcji czerwonych krwinek.
  • Zadbać o zdrowie serca – morele stanowią bogate źródło potasu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania serca. Potas pomaga utrzymać odpowiednie ciśnienie tętnicze oraz zapobiega zaburzeniom pracy mięśnia sercowego. Co więcej, potas wpływa również w pozytywny sposób na pracę innych mięśni, redukując nieprzyjemne kurcze. Błonnik pokarmowy również wpływa na zdrowie serca, zmniejszając ryzyko rozwoju miażdżycy.
  • Zadbać o zdrowie skóry – składniki odżywcze z moreli pomagają utrzymać zdrową, piękną skórę, spowalniając m.in. procesy jej starzenia oraz chroniąc przed szkodliwym działaniem promieniowania UV;
  • Zmniejszyć stres oksydacyjny, który prowadzi do uszkodzeń komórek, przyczyniając się do rozwoju różnych chorób.

Co więcej, morele wspierają pracę układu immunologicznego i są polecane jako element diety odchudzającej. Niska kaloryczność moreli w połączeniu z wysokimi wartościami odżywczymi oraz sporą zawartością błonnika sprawiają, że owoce te pomagają zapobiegać niedoborom żywieniowym w okresie stosowania diety odchudzającej, zapewniają długie uczucie sytości i przyśpieszają przemianę materii.

Jak wykorzystać morele w kuchni?

Morele można spożywać na surowo oraz po przetworzeniu. Owoce te idealnie sprawdzają się jako składnik pożywnych śniadań np. koktajli i owsianki, samodzielna przekąska, składnik domowych wypieków, ciast bez pieczenia i deserów oraz mogą być dodawane do potraw wytrawnych m.in. mięs i sałatek. Gorąco polecam przepis mojej koleżanki na ciasto owsiane z morelami, które zrobisz w godzinę.

Słodki smak moreli doskonale komponuje się ze smakiem wielu warzyw np. zielonych warzyw liściastych oraz drobiu – morele można wykorzystać jako nadzienie pieczeni z piersi indyka lub kurczaka oraz zrobić z nich sos do serwowanych na ciepło i zimno pieczeni.

Chcąc cieszyć się słodkim smakiem moreli poza sezonem, warto zrobić z nich domowe przetwory np. dżem, konfiturę, kompot lub sok. Skutecznym sposobem na przedłużenie trwałości moreli jest przygotowanie z nich puree i zamrożenie – morelowy sorbet to nie tylko pyszna przekąska, ale także dodatek do koktajli. Morele można również mrozić po usunięciu pestek – takie owoce doskonale sprawdzą się jako dodatek do różnych deserów oraz sosów.

Wyśmienicie smakują domowe morele suszone, które można dodawać np. do batonów zbożowych, jogurtu, muesli, granoli i spożywać jako samodzielną przekąskę. Morele można ususzyć zarówno w specjalnej suszarce, jak i w piekarniku oraz na słońcu.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...