Czekoladowy sernik na zimno z sera z wiaderka. Genialne ciasto bez pieczenia
Czekoladowy sernik na zimno składa się z dwóch warstw: ciemnej i jasnej. Najprościej zrobić go z sera z wiaderka przeznaczonego do robienia serników na zimno, ale może to być także serek mascarpone, lub zwykły ser z wiaderka do tradycyjnych serników. To ciasto bez pieczenia, ale potrzebuje czasu, aby stężeć w lodówce.
Jak zrobić czekoladowy sernik na zimno?
To pyszne ciasto bez pieczenia to dwie warstwy: jedna z gorzką czekoladą, druga z białą czekoladą. Masa serowa w jednym i drugim przypadku ustabilizowana jest żelatyną. Żelatynę koniecznie trzeba wcześniej namoczyć, aby łatwo dała się połączyć z serem. Można ją najpierw wymieszać z odrobiną masy (w razie potrzeby można zblendować) i dopiero dodać do reszty sera z czekoladą.
Przepis: Sernik czekoladowy bez pieczenia
Pyszne ciasto na zimno.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 850 w każdej porcji
Składniki
na masę czekoladową:
- 500 kg sera z wiaderka
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 100 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżka żelatyny
- 1/4 szklanki wody
na masę białą:
- 500 g sera z wiaderka
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150 g czekolady białej
- 1 łyżka żelatyny
- 1/4 szklanki mleka
Sposób przygotowania
- Szykowanie masy ciemnejŻelatynę zalej gorącą wodą, wymieszaj i odstaw. Czekoladę rozpuść. Dodawaj do czekolady stopniowo twaróg i cały czas miksuj. Dodaj cukier i rozpuszczoną żelatynę. Zmiksuj na gładką, puszystą masę, wylej na dno tortownicy i wstaw do lodówki.
- Szykowanie masy jasnejŻelatynę zalej gorącym mlekiem, wymieszaj i dostaw. Czekoladę rozpuść i podobnie jak w przypadku masy ciemnej, wymieszaj z twarogiem. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy, cukier i żelatynę, zmiksuj całość.
- Robienie ciastaMasę jasną wylej na ciemną. Wstaw do lodówki n 3-4 godziny.
Ciasto można udekorować wiórkami czekolady, ale będzie też świetnie smakowało podane ze świeżymi, sezonowymi owocami. Wówczas maliny albo borówki możesz ułożyć na białej masie i dopiero włożyć całość do lodówki. Na gotowe ciasto można także wyłożyć bitą śmietanę, albo śmietanowy krem na bazie serka mascarpone (ubij serek mascarpone ze śmietaną kremówką i odrobiną cukru). Na tak udekorowany sernik na zimno możesz położyć dodatkowo kawałki czekoladowych batoników i różnych ciastek.
Sernik na zimno bez żelatyny
Podobny ciasto bez pieczenia można zrobić bez żelatyny. Wówczas uzyskasz bardziej musowe ciasto, jednak wtedy najlepiej włożyć sernik przed podaniem na ok. 30 minut do zamrażarki. Tężejąca czekolada zagęści ser i nada mu przyjemną konsystencję, zupełnie inną, niż w wersji z żelatyną (ta jest bardziej zwarta). To dobra opcja, kiedy całe ciasto zamierzasz podać gościom i skroić całe od razu. Takie ciasto najlepiej dekorować tuż przed samym podaniem.