To według mnie najlepsze placki drożdżowe na słodko. Szef kuchni podzielił się ze mną przepisem
Drożdżowe racuchy znane są u nas od dawna. Często robiły je babcie, a także mamy. My nieco rzadziej, bo jednak trzeba trochę poczekać, by ciasto wyrosło. Jeśli jednak nie zraża cię proces przygotowania tego ciasta, spróbuj koreańskich placków drożdżowych. Naprawdę urzekają smakiem.
Kilka słów o koreańskich plackach drożdżowych
Nadziewane placki drożdżowe pochodzą z Korei i nazywają się „Hotteok”. Jest to popularna przekąska uliczna, smażona na patelni. Może być ona nadziewana wytrawnym lub słodkim farszem. Wytrawne nadzienie można zrobić z sera, kimchi, podsmażonych warzyw czy mięsa. Jednak najczęściej placki te są przyrządzane w słodkiej wersji. Klasyczne nadzienie robi się z orzechów, brązowego cukru i cynamonu. Jednak placki te można też nadziać czekoladą, karmelem, dżemem, suszonymi owocami.
Jak zrobić placki drożdżowe ze słodkim farszem?
Placki drożdżowe hotteok charakteryzują się miękkim, puszystym ciastem i zazwyczaj słodkim farszem. Dziś zrobimy ten najbardziej klasyczny z orzechów włoskich, brązowego cukru i cynamonu.
Przepis: Hotteok
Koreańskie placki drożdżowe ze słodkim farszem
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- koreańska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 340 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 1 szklanka ciepłej wody
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju + olej do smażenia
Na farsz:
- 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaDo miski wlej wodę, dodaj cukier i drożdże. Rozmieszaj, odstaw na 15 minut, by drożdże ruszyły. Dodaj do nich mąkę, olej i sól. Wymieszaj, a potem wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj je ściereczką, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
- Nadziewanie plackówOrzechy drobno posiekaj. Wymieszaj z cukrem i cynamonem. Wyrośnięte ciasto uderz, by opadło. Podziel je na 8 równych części. Każdą rozciągnij na okrągły placek. Na jego środku połóż 1-2 łyżeczki nadzienia. Brzegi ciasta zlep nad farszem, całość lekko spłaszcz.
- Smażenie plackówNa patelni rozgrzej olej. Kładź na niego placki, lekko dociskając łopatką. Smaż je po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.
Placki drożdżowe ze słodkim farszem – wskazówki
Ciasto na koreańskie placki drożdżowe ze słodkim farszem robi się podobnie, jak ciasto na pizzę. Tyle, że dodaje się do niego nieco więcej cukru i nieco mniej soli. Po wyrobieniu ciasto na hotteok odstawia się, by podwoiło swoją objętość. A oto jeszcze kilka przydatnych wskazówek:
- Wyrośnięte ciasto dzieli się na kilka części i rozciąga lub rozwałkowuje na okrągły placek. Na jego środku kładzie się farsz, ciasto zbiera się nad farszem, a potem ponownie spłaszcza.
- Hotteok smaży się na średnio rozgrzanym oleju. Dzięki temu farsz zdąży się równomiernie rozejść po całym placku. Po położeniu placka na patelni, warto go docisnąć łopatką, by był jak najbardziej płaski.
- Koreańskie placki drożdżowe najlepiej smakują na ciepło. Można je posypać orzechami, polać miodem lub zjeść bez dodatków.