Patent na te pulpety mam od szwagierki. Jeden składnik i pyszny sos sprawiają, że danie rozpływa się w ustach
Wymieszane z drobno posiekaną kapustą mięso mielone zyskuje wyjątkowy smak, który nieco przypomina gołąbki. Niektórzy nazywają klopsiki z kapustą „gołąbkami bez zawijania”, jednak masa na mięsne kulki z poniższego przepisu nie zawiera ryżu, co sprawia, że ma bardziej wyrazisty smak. Dopełnieniem klopsików jest gęsty, aromatyczny i niezawierający zbędnych dodatków sos ze świeżych pomidorów.
Jak zrobić pulpety z kapustą?
Klopsiki takie możesz przygotować z ulubionego mięsa mielonego. Ja robiłem tę potrawę z wieprzowiny oraz wieprzowiny z drobiem w proporcji 1:1 i smakowała wyśmienicie. Polecam zmielić mięso samodzielnie lub poprosić o zmielenie wybranego kawałka na stoisku mięsnym. Na wszystkie pulpety i kotlety mielone najlepiej nadaje się umiarkowanie tłuste mięso – niewielka ilość tłuszczu sprawia, że danie jest soczyste i nie rozpada się w czasie gotowania. W przypadku drobiu najlepiej zmielić mięso z udźca bez kości i skóry.
Kapustę przed dodaniem do masy mięsnej możesz nasolić i odcisnąć z nadmiaru wody, ale nie jest to konieczne. Do potrawy możesz użyć młodej i zeszłorocznej kapusty białej lub kapusty włoskiej.
Zestaw przypraw i dodatków do klopsików oraz sosu możesz dowolnie modyfikować, dopasowując smak potrawy do indywidualnych preferencji. Do masy mięsnej dodaję m.in. podsmażoną na maśle cebulę z czosnkiem, ale możesz też dodać te warzywa posiekane surowe.
Sos zrobisz bez większego wysiłku ze świeżych pomidorów, które w sezonie zachwycają bardzo intensywnym smakiem. Świeże pomidory możesz zastąpić pomidorami z puszki lub passatą pomidorową. Wskazówka: sos zyska idealnie gładką konsystencję, jeżeli przetrzesz go przez sitko lub zblendujesz przed dodaniem do mięsa. Jeżeli zamierzasz przetrzeć sos przez sitko, to nie musisz obierać pomidorów ze skórki i usuwać gniazd nasiennych. Robię sos bez mąki i śmietany, ale możesz podać klopsiki z kapustą w tradycyjnym sosie pomidorowym ze śmietaną.
Porada: jeżeli chcesz przygotować dietetyczne klopsiki z kapustą, to zrezygnuj z panierowania mięsa w mące i ugotuj je w bulionie lub na parze.
Przepis: Pulpety mięsne z kapustą
Klopsiki z kapustą z tego przepisu możesz przygotować z ulubionego mięsa mielonego.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 35 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 530 w każdej porcji
Składniki
Na masę mięsną:
- 800 g mięsa mielonego
- 1/4 małej główki kapusty
- 1 czerstwa bułka kajzerka
- 1 duże jajko
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka pikantnego ketchupu
- 4 łyżki oleju do smażenia
- 3 łyżki mąki pszennej do panierowania
- sól i pieprz
Na sos:
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 2 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówMięso mielone przełóż do miski. Czosnek i cebulę obierz oraz drobno posiekaj. Zeszklij cebulę na 1 łyżce oleju do smażenia, dodaj czosnek i smaż jeszcze 1-2 minuty, ciągle mieszając. Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Jajko wybij do miseczki. Czerstwą kajzerkę namocz w mleku lub wodzie i odciśnij z nadmiaru płynu. Kapustę drobno posiekaj. Na talerzyk wysyp mąkę do panierowania klopsików.
- Łączenie składników i wyrabianieDo mięsa mielonego dodaj podsmażoną z czosnkiem cebulę, jajko, namoczoną kajzerkę, posiekaną kapustę i ketchup. Wyrób dłonią składniki na jednolitą masę – mięso mielone jest gotowe do formowania klopsików, gdy przestanie kleić się do dłoni.
- Formowanie klopsikówZwilż dłonie zimną wodą lub natłuść kilkoma kroplami oleju. Z masy mięsnej formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj je na desce do krojenia.
- Panierowanie i smażenieNa patelni rozgrzej olej. Panieruj klopsiki w mące pszennej i kładź na rozgrzany tłuszcz. Smaż mięso z każdej strony, aż się przyrumieni. Podlej mięso niewielką ilością wody lub bulionu, przykryj pokrywką i duś 15 minut na małym ogniu.
- Przygotowanie składników sosuPomidory umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki (opcjonalnie). Pokrój pomidory na ćwiartki i usuń gniazda nasienne (opcjonalnie). Miąższ pomidorów pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj.
- Smażenie pomidorówNa patelni rozgrzej olej. Zeszklij cebulę, dodaj czosnek i smaż 1-2 minuty, ciągle mieszając. Dodaj na patelnię pomidory i smaż na średnim ogniu, często mieszając przez 3-4 minuty. Zmniejsz moc palnika, dodaj bulion i przykryj patelnię pokrywką. Duś pomidory, aż zmiękną i zaczną się rozpadać. Miękkie pomidory odparuj z nadmiaru płynu na średnim ogniu, często mieszając, żeby się nie przypaliły. Dodaj tymianek i oregano oraz dopraw sos solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wskazówka: w tym momencie możesz przetrzeć sos przez sitko lub zblendować na jednolitą masę.
- Dodanie klopsików do sosuPrzełóż klopsiki do sosu pomidorowego i gotuj kilka minut bez przykrycia, na małym ogniu, często mieszając.
Jak podawać klopsiki z kapustą w sosie pomidorowym?
Klopsiki z kapustą w sosie pomidorowym podawaj z ziemniakami, ryżem bądź kaszą oraz ulubioną surówką. Przed podaniem możesz posypać potrawę natką pietruszki lub koperkiem.