Znam patent na gofry z miękkim środkiem i bajecznie chrupiącą skórką. Gofry z budki się chowają
Gofry to pyszny letni deser. Jego idealna wersja to ta, która na wierzchu ma przyjemnie chrupiącą skórkę, a wewnątrz skrywa delikatne, dość mięsiste, lecz nie surowe ciasto. Taki efekt wcale nie jest trudno uzyskać. Wystarczy przestrzegać prostych reguł.
Jak zrobić smakowite gofry?
Wykonanie letniego deseru, który smakiem przebije słodycz sprzedawaną w nadmorskich kurortach, wcale nie jest trudne. Potrzebujesz jedynie gofrownicy, podstawowych produktów oraz cierpliwości. Sekretem dobrych gofrów jest dokładne wymieszanie składników, a przede wszystkim staranne ubicie piany z białek. To właśnie ona nadaje deserowi obłocznej lekkości. Do jej powstania z kolei konieczne jest staranne oddzielenie żółtek, które wymaga czasu.
Istotne będzie też cierpliwe smażenie gofrów. Otwieranie gofrownicy w trakcie przyrządzania deseru nie pomoże w uzyskaniu chrupiącej skorupki na powierzchni ciasta. Niewłaściwe studzenie natomiast zniweluje wszystkie starania. Dlatego tez upieczone już gofry od razu przekładaj na kratkę. Muszą mieć przewiew, więc absolutnie nie przykrywaj ich, gdy są ciepłe i nie odkładaj na talerz lub do miski. W takich warunkach zrobią się gumowate.
Przepis: Chrupiące gofry
Pyszny deser, który na głowę bije przysmaku z nadmorskiej budki.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 399 w każdej porcji
Składniki
- 2 jajka
- 500 ml mleka
- 80 ml oleju rzepakowego
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 g drobnego cukru
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie masy na gofryW dużej misce połącz ze sobą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli. Żółtka utrzyj z cukrem, przelej do suchych składników. Dodaj olej oraz mleko i dokładnie wymieszaj. W osobnym naczyniu ubij pianę z białek. Sprawnie połącz ją z resztą składników.
- Smażenie gofrówNa rozgrzaną i posmarowana cienką warstwą oleju powierzchnie gofrownicy wylewaj porcje ciasta. Piecz po 2-3 minuty, nie otwierając urządzenia w trakcie.
Jak podawać gofry?
Najsmaczniejszym dodatkiem do gofrów latem są moim zdaniem maliny. Umyte owoce po prostu układam na ostudzonych i oprószonych cukrem pudrem słodyczach. Pasować tutaj będą także świeże borówki amerykańskie lub jagody leśne i truskawki. Jeśli natomiast chcesz uzyskać większy kontrast smakowy, ułóż porzeczki lub agrest. Zamiast świeżych owoców możesz też na gofrach ułożyć dowolny dżem lub posmarować je masłem orzechowym czy słodkim serkiem.
Inne wersje gofrów
Jeśli chcesz, by gofry były bardziej pachnąć, oddaj do masy trochę cukru wanilinowego lub esencji. Możesz też część mleka zamienić na sok owocowy np. pomarańczowy czy cytrynowy. Pamiętaj tylko, że ciasto na gofry będzie wtedy nieco mniej słodkie.
Gofry możesz też przyrządzić z dodatkiem kakao. Jeśli się na to zdecydujesz, polecam dodać też odrobinę cynamonu dla pięknego zapachu i podać deser z wiśniami w syropie.