Znam patent na gofry z miękkim środkiem i bajecznie chrupiącą skórką. Gofry z budki się chowają

Dodano:
Gofry z malinami Źródło: Kaboompics
Gofry możesz zrobić w domu. Znam przepis, który sprawi, że zawsze wyjdą i będą smaczniejsze niż drogie gofry z budki lub cukierni. Zaskocz bliskich i ciesz się latem.

Gofry to pyszny letni deser. Jego idealna wersja to ta, która na wierzchu ma przyjemnie chrupiącą skórkę, a wewnątrz skrywa delikatne, dość mięsiste, lecz nie surowe ciasto. Taki efekt wcale nie jest trudno uzyskać. Wystarczy przestrzegać prostych reguł.

Jak zrobić smakowite gofry?

Wykonanie letniego deseru, który smakiem przebije słodycz sprzedawaną w nadmorskich kurortach, wcale nie jest trudne. Potrzebujesz jedynie gofrownicy, podstawowych produktów oraz cierpliwości. Sekretem dobrych gofrów jest dokładne wymieszanie składników, a przede wszystkim staranne ubicie piany z białek. To właśnie ona nadaje deserowi obłocznej lekkości. Do jej powstania z kolei konieczne jest staranne oddzielenie żółtek, które wymaga czasu.

Istotne będzie też cierpliwe smażenie gofrów. Otwieranie gofrownicy w trakcie przyrządzania deseru nie pomoże w uzyskaniu chrupiącej skorupki na powierzchni ciasta. Niewłaściwe studzenie natomiast zniweluje wszystkie starania. Dlatego tez upieczone już gofry od razu przekładaj na kratkę. Muszą mieć przewiew, więc absolutnie nie przykrywaj ich, gdy są ciepłe i nie odkładaj na talerz lub do miski. W takich warunkach zrobią się gumowate.

Przepis: Chrupiące gofry

Pyszny deser, który na głowę bije przysmaku z nadmorskiej budki.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
399 w każdej porcji

Składniki

  • 2 jajka
  • 500 ml mleka
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 g drobnego cukru
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie masy na gofryW dużej misce połącz ze sobą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli. Żółtka utrzyj z cukrem, przelej do suchych składników. Dodaj olej oraz mleko i dokładnie wymieszaj. W osobnym naczyniu ubij pianę z białek. Sprawnie połącz ją z resztą składników.
  2. Smażenie gofrówNa rozgrzaną i posmarowana cienką warstwą oleju powierzchnie gofrownicy wylewaj porcje ciasta. Piecz po 2-3 minuty, nie otwierając urządzenia w trakcie.

Jak podawać gofry?

Najsmaczniejszym dodatkiem do gofrów latem są moim zdaniem maliny. Umyte owoce po prostu układam na ostudzonych i oprószonych cukrem pudrem słodyczach. Pasować tutaj będą także świeże borówki amerykańskie lub jagody leśne i truskawki. Jeśli natomiast chcesz uzyskać większy kontrast smakowy, ułóż porzeczki lub agrest. Zamiast świeżych owoców możesz też na gofrach ułożyć dowolny dżem lub posmarować je masłem orzechowym czy słodkim serkiem.

Inne wersje gofrów

Jeśli chcesz, by gofry były bardziej pachnąć, oddaj do masy trochę cukru wanilinowego lub esencji. Możesz też część mleka zamienić na sok owocowy np. pomarańczowy czy cytrynowy. Pamiętaj tylko, że ciasto na gofry będzie wtedy nieco mniej słodkie.

Gofry możesz też przyrządzić z dodatkiem kakao. Jeśli się na to zdecydujesz, polecam dodać też odrobinę cynamonu dla pięknego zapachu i podać deser z wiśniami w syropie.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...