Kruche babeczki z pysznym farszem. Wszyscy będą się zajadać tą efektowną przekąską, a przepis jest prosty

Dodano:
Babeczki z łososiem Źródło: Shutterstock / Kiian Oksana
Kruche babeczki doskonale sprawdzą się w roli przekąski. Zwłaszcza jeśli nadzieje się je smacznym i efektownym farszem. Ich przygotowanie nie jest pracochłonne, ani czasochłonne, a efekt nadzwyczajny.

Kruche babeczki można przygotować w słodkiej lub wytrawnej wersji. Te pierwsze są idealne na deser, drugie można podać na przystawkę lub przekąskę. Dziś proponujemy pyszne babeczki nadziewane wędzonym łososiem. Wyglądają bardzo apetycznie i doskonale smakują. Sprawdzą się na domowych imprezach.

Jak zrobić kruche babeczki?

Korpusy do kruchych babeczek można kupić gotowe. Jednak sporo kosztują. Znacznie taniej wyjdzie przygotowanie ich domowym sposobem. Korpusy do słodkich i wytrawnych babeczek robi się identycznie. Różnią się tylko tym, że do ciasta na słodkie babeczki dodaje się więcej cukru, a do wytrawnych więcej soli.

Jak zrobić kruche korpusy do wytrawnych babeczek? Na stolnicę należy wysypać mąkę i posiekać ją z masłem. Potem całość rozkrusza się w palcach, dodaje trochę soli, jajko i śmietanę i zagniata z nich gładkie ciasto. Proporcja mąki do masła wynosi 3 do 2, czyli na 300 g mąki potrzebne jest 200 g masła.

Jak zrobić babeczki z łososiowym farszem?

Korpusy do kruchych babeczek możesz przygotować nawet kilka dni wcześniej. W ostatniej chwili wystarczy je nadziać i podpiec wraz z farszem.

Przepis: Wytrawne babeczki z łososiem

Kruche babeczki nadziewane wędzonym łososiem i cukinią

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
30
Liczba kalorii
140 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1-2 łyżki śmietany

Na farsz:

  • 200 g wędzonego łososia
  • 1/2 młodej cukinii
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • 100 g startego sera

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaMąkę wysyp na stolnicę, dodaj do niej kawałki schłodzonego masła. Przesiekaj je nożem, a potem rozkrusz w palcach. Teraz dodaj sól, żółtko i śmietanę. Składniki wymieszaj, zagnieć kruche ciasto. Zawiń je w folię, włóż na godzinę do lodówki.
  2. Pieczenie korpusówCiasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm. Wyłóż nim foremki na babeczki, dociśnij do ścianek. Piecz ok. 15 minut w 200 stopniach Celsjusza. Przestudź, wyjmij z foremek, wystudź.
  3. Napełnianie i pieczenie korpusówŁososia podziel na małe kawałki. Cukinię umyj, pokrój w cienkie plasterki. Do każdego korpusu włóż po 2-3 kawałki łososia i po 2-3 plasterki cukinii. Zalej je masą ze śmietanki, jajek, czosnku, gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Posyp startym serem. Piecz 15-20 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Inne wersje farszu do wytrawnych babeczek

Wytrawne babeczki można też przygotować z innymi farszami. Dobrze sprawdzą się np.: podduszone pieczarki, podduszony szpinak, grillowane warzywa, plasterki boczku czy szynki. Składniki te należy zalać masą jajeczno-śmietanową i posypać startym serem. Całość zapieka się do momentu, aż zalewa się zetnie, a ser rozpuści.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...