Mieszam składniki, wyrabiam ciasto i piekę najlepszy placek ze śliwkami. Poznaj sekret mojego przepisu

Dodano:
Placek ze śliwkami Źródło: Unsplash / Elena leya
Placek ze śliwkami to proste ciasto z owocami, które wszystkim smakuje i nie wymaga wielu przygotowań. Mój przepis zawiera jeden nietypowy składnik, który wzbogaca smak deseru.

Placek ze śliwkami to ciasto proste i przyjemne. W sezonie letnim, gdy śliwki są tanie i najsmaczniejsze, lubię przygotować sobie tę słodkość do popołudniowej kawy. Przepis, z którego korzystam, w moim domu jest od pokoleń i zawsze mi się sprawdza.

Jak zrobić pyszny placek ze śliwkami?

Wciąż pamiętam, jak moja babcia przygotowywała to ciasto owocowe. Nie wyobrażała sobie używania miksera i masę na placek ze śliwkami ucierała ręcznie, z ogromną starannością i uwagą, którą dziś niektórzy nazwaliby nawet medytacją. Oprócz podstawowych produktów, takich jak margaryna, jajka, mąka czy cukier, używała jeszcze cynamonu. Przyprawa sprawiała, że w domu pięknie pachniało w trakcie pieczenia, a śliwki smakowały jeszcze lepiej.

Puszystość ciasta z owocami babcia osiągała dzięki dodatkowi proszku do pieczenia. Wierzyła też, że dodatek szczypty soli pozwala wydobyć z wypieków co najlepsze. Do dziś wciąż podążam jej śladami, gdy piekę ten wspaniały letni deser.

Przepis: Placek ze śliwkami

Pyszne ciasto z owocami, które zachwyci najbardziej wybrednych smakoszy.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
14
Liczba kalorii
345 w każdej porcji

Składniki

  • 700 g śliwek
  • 200 g margaryny
  • 4 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Robienie masy na ciasto z owocamiMiękką margarynę utrzyj z cukrem pudrem na gładką masę. Pojedynczo dodawaj jajka, każde kolejne wbijając po tym, jak poprzednie połączysz już z resztą składników. Następnie porcjami wsypuj mąkę pszenną. Na koniec wmieszaj jeszcze proszek do pieczenia, cynamon i szczyptę soli.
  2. Pieczenia placka ze śliwkamiDo formy wyłożonej papierem do pieczenia przełóż przygotowaną masę. Wciśnij w nią pozbawione pestek śliwki. Owoce układaj rozcięciem do góry. Piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jak podawać placek ze śliwkami?

Nie ma lepszego dodatku do ciasta z owocami niż cukier puder. Oprósz nim przestudzony placek ze śliwkami, a uzyskasz przyjemny kontrast smaków. Osobiście lubię jeszcze podawać deser z kulką lodów waniliowych. Lekko cynamonowa masa z kwaskowymi owocami idealnie pasuje do tego chłodzonego przysmaku.

Inne warianty placka ze śliwkami

Do sporządzenia masy na ciasto z owocami, zamiast margaryny, możesz użyć masła. Ja z niego rezygnuję ze względu na zawartość laktozy, której niestety nie toleruję zbyt dobrze.

Możesz też skusić się na przygotowanie kruszonki do placka ze śliwkami. Jej ilość zależy od twoich upodobań. Aby ją zrobić, wymieszaj mąkę pszenną z masłem i cukrem. Na każde 100 g bogatego w gluten produktu używaj po 50 g nabiału i słodzika. Placek ze śliwkami posyp dodatkiem przed pieczeniem. Możliwe, że z tego względu będzie trzeba potrzymać go w cieple nieco dłużej.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...