Przepis na te ciasteczka wyjawiła mi znajoma Włoszka. Są o niebo lepsze niż ciastka maślane czy kruche
Cantucci — albo cantuccini lub Prato cookies — to pyszne włoskie biszkopty o toskańskich korzeniach. W przeciwieństwie do znanych w Polsce smakołyków przygotowywane są bez masła czy oleju. Zawierają za to sporo niełuskanych migdałów, a czasem i aromatycznej skórki z cytrusów. Jako słodki podwieczorek będą zatem fantastyczne.
Jak zrobić pyszne włoskie ciasteczka?
Cantucci od innych ciastek odróżnia nietypowy sposób wykonania. Najpierw bowiem piecze się całą masę, a potem tnie ją na mniejsze kawałki i jeszcze dalej podpieka, aż się pięknie zezłoci. Ciastka te wychodzą więc twarde i przez to wiele osób uznaje, że coś z nimi jest nie tak. Tymczasem prawda jest zupełnie inna. Aby zjeść tę słodkość, trzeba zanurzyć ją w kawie.
Tak właśnie migdałowy rarytas podała mi Włoszka, którą poznałam podczas wyjazdu do Toskanii. Smak był nieziemski, a receptura, którą dostałam, okazała się banalna. Wzięłam mąkę, cukier, jajka oraz migdały i sprawnie przygotowałam deser, który zachwycił całą moją rodzinę. Tym razem nie miałam pod ręką ekologicznych cytrusów, ale kiedyś i na ten dodatek się skuszę.
Przepis: Cantucci
Pyszne włoskie ciasteczka idealne do popołudniowej kawy.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 429 w każdej porcji
Składniki
- 100 g migdałów w skórkach
- 250 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie masyPół porcji migdałów posiekaj. Wsyp je do dużej miski. Do naczynia przesiej mąkę pszenną. Dodaj cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli i pozostałe orzechy. Wbij jeszcze jajka, a następnie zagnieć składniki na jednolitą masę.
- Pieczenie cantucciZ ciasta uformujemy wałek o średnicy 4 cm i ułóż go na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie przenieś ciasto na deskę do krojenia i bardzo ostrym nożem potnij na plastry o grubości do 2 cm. Ułóż je na blasze i piecz przez 12 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Obróć wszystkie cantucci i włóż je jeszcze na kolejne 12 minut. Wystudź, nim podasz.
Jak podać cantucci?
Włoszka serwowała mi ciasteczka z kawą, ale są jeszcze inne opcje. Niektórzy zamiast mocnego czarnego naparu sięgają po herbaty. Możesz też – o ile jesteś pełnoletni i pijesz alkohol – pokusić się o zanurzenie cantucci w słodkim winie. Włosi stawiają na Vin Santo, ale każde czerwone, które lubisz, będzie pasowało. Pamiętaj tylko, by raczyć się trunkiem z umiarem – to wciąż produkt szkodliwy. Ponadto jest nieodpowiedni dla dzieci, osób chorych, kobiet w ciąży i matek karmiących.
Cantucci możesz też spróbować zjeść bez dodatków, ale osobiście odradzam. To, którego spróbowałam, było naprawdę twarde i jedzenie go bez „wsparcia” nie było przyjemne. Miałam wrażenie, że stracę ząb lub obetrę sobie podniebienie. W połączeniu z kawą włoskie ciasteczka były o wiele bardziej „przyjazne".