Szefowa kuchni zdradziła, jak przechowywać cukinię. U niej warzywo nigdy nie ma goryczki

Dodano:
Cukinia Źródło: Pexels / Angele J
Cukinia latem jest najlepsza. Nieodpowiednie przechowywanie może jednak źle wpłynąć na jej walory smakowe. Proste zasady pomogą ci uniknąć wpadek.

Cukinia czasami jest gorzka. Nieprzyjemny smak sprawia, że wiele osób rezygnuje z jej przyrządzania. Jednak nie tędy droga. W sezonie zdecydowanie nie warto odmawiać sobie dań z udziałem tego taniego i cennego warzywa o wszechstronnym kulinarnym zastosowaniu. Zwłaszcza że dzięki prostym trikom szefowej kuchni cukinia zawsze będzie łagodna i lekko słodka.

Jak przechowywać cukinię? Nie w lodówce

Cukinia nie lubi zimna. Nie powinno się jej zatem wkładać do lodówki, a już tym bardziej pozostawiać jej tam w reklamówce, w której przynieśliśmy ją z bazarku czy marketu. Optymalne miejsce do trzymania cukinii to ciemna piwniczka, w której temperatura nie spada poniżej 10 stopni Celsjusza. W takich warunkach świeża i jędrna cukinia zachowa swoje walory nawet do 10 dni.

Jeśli alternatywą lodówki jest u ciebie jedynie pozostawienie cukinii na blacie kuchennym, postaw na to rozwiązanie. Warzywo owiń wilgotną ściereczką i połóż w ciemnej części kuchni. Zaplanuj tylko szybkie jego zużycie i zadbaj, by w pobliżu nie znalazły się produkty wydzielające etylen m.in. banany i pomidory. Gaz ten niepotrzebnie przyspieszy dojrzewanie cukinii. Większe ilości warzywa możesz też zabezpieczyć w jeszcze jeden prosty sposób.

Nieoczywista metoda przechowywania cukinii

Cukinia zawiera sporo wody. Wydawać więc by się mogło, że włożenie jej do chłodziarki doprowadzi do utraty konsystencji i po rozmrożeniu warzywo do niczego się nie nada. Jedna prosta sztuczka pozwoli ci jednak na swobodne przechowanie cukinii w ten sposób. Wystarczy, że zetrzesz ją na tarce, a powstałe wiórki odciśniesz z soku. Zapakuj je do szczelnych woreczków i włóż do szuflady zamrażalnika. Masa na placki czy słodkie wypieki będzie zawsze pod ręką. Jeśli przygotujesz ją tuż po zakupie cukinii lub po zebraniu warzywa z ogródka, o gorzkim smaku nie będzie mowy.

Płyn z cukinii też się nie musi się marnować. Możesz go z powodzeniem wykorzystać do koktajli owocowo-warzywnych lub jako dodatek smakowy do dowolnej letniej zupy krem. Odkąd podpatrzyłam te patenty u jednej z szefowych kuchni, żadna cukinia mi się nie zmarnowała.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...