Polacy rzadko robią nalewkę z tych soczystych owoców. Podajemy najlepszy przepis na morelówkę
Morelówka to słodka nalewka z moreli. To dosłownie smak lata zamknięty w butelce, bo aromatyczne morele nie mają sobie równych pośród wakacyjnych owoców. To jednak wciąż niedoceniany trunek i rzadziej robiony niż dużo popularniejsze wiśniówka czy cytrynówka. Dlatego podajemy szczegółowy przepis na delikatną morelówkę na wódce, ale podpowiadamy również jak przygotować inne warianty nalewki.
WAŻNE: Nalewka z moreli to napój na bazie alkoholu, a więc przeznaczony tylko dla dorosłych. Nalewki nie wolno podawać dzieciom, ani innym osobom, które z różnych powodów nie mogą spożywać alkoholu (m.in. kobietom w ciąży).
Jak zrobić nalewkę z moreli?
Zrobienie nalewki z moreli jest bardzo łatwe. Podajemy najprostszy, podstawowy przepis, a niżej podpowiadamy, jak można go modyfikować. Ważne jest, aby do nalewki wybrać owoce dojrzałe, ale jędrne i niezepsute. Ważne jest, aby nalewce dać czas. Morelówka po zlaniu z owoców powinna postać co najmniej 3-4 miesiące.
Przepis: Nalewka z moreli na wódce
Delikatna i słodka morelówka.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 1 kg dojrzałych moreli
- 400 g cukru
- 1 l wódki
Sposób przygotowania
- Robienie nalewkiMorele wypestkuj. Połówki owoców wrzuć do słoja, zasyp cukrem i odstaw na kilka godzin, aż puszczą sok. Zalej wódką i wymieszaj. Zakręć i odstaw w ciemne miejsce na 2 miesiące.
- Zlewanie nalewkiZlej nalewkę i przelej do butelek. Nalewka będzie dobra po 3-4 miesiącach.
Docelowo nalewka z moreli na wódce będzie miała ok. 30 proc. alkoholu. Jeśli chcesz uzyskać mocniejszy trunek, dodaj zamiast wódki 700 ml spirytusu i 350 ml wody.
Inne warianty nalewki z moreli – z pestkami, z rumem i nie tylko
Smak nalewki z moreli można modyfikować i bawić się połączeniami smaków. Robiąc morelówkę możesz:
- dodać do nalewki 3-4 rozgniecione pestki moreli (nalewka zyska przyjemny, migdałowy posmak),
- dodać do przeciętą na pół laskę wanilii,
- zamiast wódki czy spirytusu użyć koniaku,
- część wódki zastąpić rumem (np. pół na pół),
- dodać do nalewki kawałek kory cynamonu,
- dodać inne owoce, np. soczyste gruszki.
Co zrobić z owocami z nalewki?
Po zlaniu nalewki owoce możesz przełożyć do słoika i używać ich do deserów dla dorosłych. Doskonale smakują podane z lodami. Morele z nalewki możesz też po przełożeniu do słoiczków zasypać cukrem, wówczas będziesz mieć nie tylko nasączone alkoholem owoce, ale też bardzo słodki, delikatnie alkoholowy syrop.