Piekę kruchy spód i napełniam go kremem i owocami. Ta prosta tarta smakuje, że palce lizać
Tarty to ciasta, które dają nam dużo kulinarnych możliwości. Można je przygotować na cieście francuskim lub kruchym, a także wypełnić rozmaitymi nadzieniami. Ja latem lubię robić tartę, do której piecze się tylko spód. Robię go z kruchego, delikatnego ciasta, dzięki czemu po napełnieniu kremem i owocami, całość dosłownie rozpływa się w ustach.
Jaki krem pasuje to tarty z owocami?
Jeśli chcecie przygotować tartę ze świeżymi owocami, najpierw obłóżcie ją kremem. Może to być zwykły budyń np. śmietankowy lub waniliowy. Jednak by miał delikatniejszą strukturę, budyń warto zmiksować z miękkim masłem. Do tarty owocowej dobrze też będzie pasował krem sporządzony na bazie serka mascarpone i bitej śmietany. Gdy nie macie pod ręką mascarpone, możecie go zastąpić serkiem homogenizowanym albo twarogiem z wiaderka. Oczywiście do kremu należy też dodać trochę cukru i aromatu w postaci cukru wanilinowego czy skórki otartej z cytryny.
Jak zrobić kruchą tartę z kremem i owocami?
Przy tarcie z kremem i owocami nie ma dużo pracy. W sumie najwięcej schodzi się z przygotowaniem kruchego spodu. Jednak razem z pieczeniem nie zajmie wam to więcej, niż pół godziny.
Przepis: Tarta z kremem i owocami
Tarta na kruchym spodzie obłożona kremem z mascarpone i bitej śmietany oraz ciemnymi owocami
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 440 w każdej porcji
Składniki
Na spód:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 60 g cukru pudru
- 1 żółtko surowe
- 1 żółtko jaja ugotowanego na twardo
- szczypta soli
Na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Dodatkowo:
- 1,5 szklanki owoców np. jagód i jeżyn
Sposób przygotowania
- Przygotowanie kruchego ciastaSchłodzone masło pokrój na kawałki i dodaj do mąki. Całość przesiekaj nożem, rozkrusz w palcach. Dodaj sól, cukier puder, żółtko surowe i przetarte przez sitko gotowane. Wymieszaj składniki, zagnieć szybko kruche ciasto. Zawiń je w folię, schłodź.
- Pieczenie spoduCiasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 0,7 cm. Wyłóż nim dno i boki formy na tartę. Dno ponakłuwaj widelcem. Ciasto piecz ok. 15 minut w 200 stopniach Celsjusza, aż ładnie się zrumieni. Wystudź je.
- Przygotowanie kremuMascarpone zmiksuj z cukrem. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym. Dodaj ją do mascarpone, wymieszaj.
- Wykańczanie tartyPrzygotowany krem wyłóż na wystudzony, kruchy spód. Ciasto przykryj, wstaw na co najmniej 2 godziny do lodówki. Przed podaniem wierzch ciasta posyp owocami.
Tymi owocami też możesz posypać tartę
Tarta najładniej się prezentuje, gdy obłoży się ją świeżymi owocami. Dlatego idealnie w tej roli sprawdzą się owoce sezonowe. Zwłaszcza te miękkie, takie jak: borówki amerykańskie, truskawki, poziomki, maliny. Jeśli lubicie, możecie też sięgnąć po kolorowe porzeczki, dobrze dojrzały agrest, a także pokrojone brzoskwinie, morele czy śliwki.