Piekę kruchy spód i napełniam go kremem i owocami. Ta prosta tarta smakuje, że palce lizać

Dodano:
Tarta z jagodami i jeżynami Źródło: Unsplash / Erol Ahmed
Lato to doskonały czas na ciasta z owocami. Warto więc wykorzystać go maksymalnie i przygotować prostą i pyszną tartę z kremem i owocami. Deser ten wyglądem skusi każdego. A smakuje tak, że trudno poprzestać na jednym kawałku.

Tarty to ciasta, które dają nam dużo kulinarnych możliwości. Można je przygotować na cieście francuskim lub kruchym, a także wypełnić rozmaitymi nadzieniami. Ja latem lubię robić tartę, do której piecze się tylko spód. Robię go z kruchego, delikatnego ciasta, dzięki czemu po napełnieniu kremem i owocami, całość dosłownie rozpływa się w ustach.

Jaki krem pasuje to tarty z owocami?

Jeśli chcecie przygotować tartę ze świeżymi owocami, najpierw obłóżcie ją kremem. Może to być zwykły budyń np. śmietankowy lub waniliowy. Jednak by miał delikatniejszą strukturę, budyń warto zmiksować z miękkim masłem. Do tarty owocowej dobrze też będzie pasował krem sporządzony na bazie serka mascarpone i bitej śmietany. Gdy nie macie pod ręką mascarpone, możecie go zastąpić serkiem homogenizowanym albo twarogiem z wiaderka. Oczywiście do kremu należy też dodać trochę cukru i aromatu w postaci cukru wanilinowego czy skórki otartej z cytryny.

Jak zrobić kruchą tartę z kremem i owocami?

Przy tarcie z kremem i owocami nie ma dużo pracy. W sumie najwięcej schodzi się z przygotowaniem kruchego spodu. Jednak razem z pieczeniem nie zajmie wam to więcej, niż pół godziny.

Przepis: Tarta z kremem i owocami

Tarta na kruchym spodzie obłożona kremem z mascarpone i bitej śmietany oraz ciemnymi owocami

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
440 w każdej porcji

Składniki

Na spód:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 1 żółtko surowe
  • 1 żółtko jaja ugotowanego na twardo
  • szczypta soli

Na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

Dodatkowo:

  • 1,5 szklanki owoców np. jagód i jeżyn

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie kruchego ciastaSchłodzone masło pokrój na kawałki i dodaj do mąki. Całość przesiekaj nożem, rozkrusz w palcach. Dodaj sól, cukier puder, żółtko surowe i przetarte przez sitko gotowane. Wymieszaj składniki, zagnieć szybko kruche ciasto. Zawiń je w folię, schłodź.
  2. Pieczenie spoduCiasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 0,7 cm. Wyłóż nim dno i boki formy na tartę. Dno ponakłuwaj widelcem. Ciasto piecz ok. 15 minut w 200 stopniach Celsjusza, aż ładnie się zrumieni. Wystudź je.
  3. Przygotowanie kremuMascarpone zmiksuj z cukrem. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym. Dodaj ją do mascarpone, wymieszaj.
  4. Wykańczanie tartyPrzygotowany krem wyłóż na wystudzony, kruchy spód. Ciasto przykryj, wstaw na co najmniej 2 godziny do lodówki. Przed podaniem wierzch ciasta posyp owocami.

Tymi owocami też możesz posypać tartę

Tarta najładniej się prezentuje, gdy obłoży się ją świeżymi owocami. Dlatego idealnie w tej roli sprawdzą się owoce sezonowe. Zwłaszcza te miękkie, takie jak: borówki amerykańskie, truskawki, poziomki, maliny. Jeśli lubicie, możecie też sięgnąć po kolorowe porzeczki, dobrze dojrzały agrest, a także pokrojone brzoskwinie, morele czy śliwki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...