Ten zapomniany owoc ma cenne właściwości. Warto wybrać się na bazar i wykorzystać go w kuchni

Dodano:
Agrest Źródło: Pixabay / monika1607
Sezonowe owoce to prawdziwa skarbnica cennych witamin i minerałów oraz zdrowa przekąska. Jednym z zapomnianych owoców, które niegdyś rosły w większości ogrodów, jest agrest. Sprawdź, dlaczego warto jeść agrest i jak można wykorzystać ten owoc w kuchni

Agrest, a dokładnie porzeczka agrest, to niewielki krzew owocowy z rodziny agrestowatych, który niegdyś był bardzo popularną rośliną w naszych przydomowych ogrodach i działkach. Wyróżnia się wiele odmian agrestu, które różnią się m.in. wielkością, kolorem i smakiem owoców. Sezon na agrest trwa dość długo – krzewy agrestu owocują od początku czerwca do początku września.

Jak smakuje agrest?

Agrest to owoc, którego smak zmienia się w zależności od stopnia dojrzałości oraz stanowiska uprawy. Im dłużej agrest znajduje się na krzaczku, tym słodszy jest jego miąższ, a skórka delikatniejsza. Skórka agrestu przeważnie ma kwaskowaty smak. Na smak tych owoców wpływa też nasłonecznienie – mocne słońce sprawia, że agrest szybciej dojrzewa i dość szybko przejrzewa, zyskując alkoholowy posmak.

W smaku agrest przypomina kwaskowate winogrona. Na surowo zazwyczaj spożywany jest jedynie jego miąższ, który wyciskany jest z lekko nadgryzionej skórki.

Jak przechowywać agrest?

Agrest nie sprawia wielu problemów podczas przechowywania i nie należy do owoców, które bardzo szybko się psują. Suche owoce można przechowywać przez kilka dni w lodówce, chłodnej spiżarni lub piwnicy. Agrest można również zamrozić.

Jakie wartości odżywcze ma agrest?

Agrest to owoc o średniej kaloryczności – 100 g tego owocu (około 2 garście) dostarcza do naszego organizmu 44-46 kcal. Co więcej, agrest ma niski indeks glikemiczny, który wynosi zaledwie 15, co oznacza, że nie powoduje nagłych skoków poziomu glukozy we krwi.

Zgodnie z tabelami składu i wartości odżywczej żywności (Kunachowicz H. i inni, wyd. II zmienione, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2017) 100 g agrestu zawiera m.in.:

  1. 3 g błonnika pokarmowego,
  2. 230 mg potasu,
  3. 26 mg fosforu,
  4. 20 mg wapnia,
  5. 10 mg magnezu,
  6. 27 µg witaminy A,
  7. 230 mg kwasu asparaginowego,
  8. 178 mg kwasu glutaminowego,
  9. 25,9 mg witaminy C,
  10. 160 µg β-karotenu.

Owoce agrestu zawierają również niewielkie ilości m.in. sodu, witamin z grupy B, kwasu foliowego, witaminy E, cynku, żelaza, jodu i manganu.

Dlaczego warto jeść agrest?

Witaminy, minerały oraz inne związki, które występują w agreście, wspomagają pracę układu immunologicznego, układu krążenia i trawiennego, wpływają na zdrowie skóry i narządu wzroku, a także pomagają walczyć z przewlekłymi stanami zapalnymi. Warto wiedzieć, że agrest to idealny owoc dla osób zestresowanych i nerwowych. Wysoka zawartość magnezu w połączeniu z witaminami z grupy B pomaga zadbać o stan zdrowia układu nerwowego oraz poprawia pamięć i koncentrację.

Kto nie powinien jeść agrestu?

Agrest, choć zdrowy, nie powinien być spożywany w nadmiarze m.in. przez osoby cierpiące na wrzody żołądka i dwunastnicy, schorzenia nerek oraz choroby jelit.

Agrest może zastąpić wysokokaloryczne przekąski

Świeży agrest to idealna przekąska, którą można zastąpić wysokokaloryczne i niezbyt zdrowe chipsy, słone orzeszki lub paluszki. Podjadanie agrestu polecane jest jako wsparcie kuracji odchudzającej, ponieważ zapewnia długie uczucie sytości oraz pomaga zaspokoić ochotę na słodycze, bez ryzyka, że słodko-kwaśna przekąska w znaczny sposób wpłynie na bilans kaloryczny.

Wypieki i desery z agrestem

Dojrzałe owoce agrestu można dodawać do różnych wypieków m.in. ciast kruchych i ciast drożdżowych, ciast bez pieczenia, deserów w pucharkach np. na bazie serka mascarpone lub śmietanki kremówki i sałatek owocowych. Z agrestu można również przygotować przepyszny i bardzo orzeźwiający kisiel oraz domową galaretkę.

Przetwory z agrestu

Agrest doskonale nadaje się na soki, dżemy, konfitury oraz syropy do herbaty i polewania deserów. Dżemy i konfitury agrestowe mogą zastąpić świeże owoce podczas przygotowywania domowych ciast, można je wykorzystać do przekładania biszkoptów i kruchych ciasteczek, a także rozsmarować na tortowych blatach przed nałożeniem słodkiej masy. Samo przygotowanie przetworów z agrestu jest bardzo łatwe, bo owoce te zawierają sporo pektyn, dzięki którym dżemy i konfitury zyskują gęstą konsystencję.

Agrest można również dodać do przetworów z innych owoców np. czarnej i czerwonej porzeczki, malin, truskawek oraz wiśni.

Orzeźwiające napoje z agrestem

Z dojrzałego agrestu można ugotować pyszny kompot. Umyte i lekko rozgniecione owoce pomogą zamienić wodę w orzeźwiający napój, który stanowi doskonałą alternatywę dla wody smakowej oraz napojów gazowanych. Wyśmienicie smakuje także lemoniada z cytryn i agrestu, która podawana jest z dodatkiem świeżej mięty lub melisy. Owoce agrestu można także dodawać do owocowych i owocowo-warzywnych koktajli.

Wytrawne dania z agrestem

Słodko-kwaśny smak agrestu doskonale wzbogaci sałatki warzywne np. na bazie zielonej sałaty, grillowanego kurczaka oraz sera pleśniowego. Agrest można także podawać jako dodatek do deski wędlin i deski serów, grillowanego lub pieczonego sera Camembert i sera Brie oraz koreczków.

Doskonale z owocowymi dodatkami smakuje m.in. dziczyzna, tłusty drób np. kaczka, a także wieprzowa i wołowa pieczeń – wystarczy dorzucić nieco agrestu do brytfanki z mięsem, aby zyskało delikatny, owocowy aromat. Z piekącego się razem z mięsem agrestu można zrobić pyszny sos do pieczeni.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...