Gdy owoców mam pod dostatkiem, serwuję rodzinie tę pyszną tartę. Przepis jest naprawdę prosty
Jeśli marzy ci się lekkie ciasto na upalne dni, możesz zrobić tartę. Mimo, że piekę ją na kruchym cieście, jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. A deser jest pyszny i wygląda bardzo efektownie. Zwłaszcza jeśli obłoży się go kilkoma rodzajami soczystych owoców. Spróbuj, a efekt cię zaskoczy.
Co zrobić, by ciasto wyszło kruche i delikatne?
Kruche ciasto wtedy jest smaczne, gdy jest bardzo delikatne i łamie się przy lekkim dotyku. By takie wyszło, trzeba przestrzegać kilku zasad.
- Składniki na kruche ciasto powinny być schłodzone. Dotyczy to głównie masła i dodawanego ewentualnie jajka. Inaczej po zagnieceniu powstanie gliniaste, ciągnące ciasto.
- Do ciasta kruchego warto dodać ugotowane na twardo żółtko. Po przetarciu przez sito, zwiększy ono sypkość i delikatność ciasta.
- Ciasta kruchego nie należy zbyt długo zagniatać, bo wtedy się rozgrzewa i zaczyna się lepić.
- Przed pieczeniem ciasto kruche warto schłodzić. Można to zrobić przed lub po rozwałkowaniu i wylepieniu nim formy.
- Ciasto kruche należy piec w odpowiednio wysokiej temperaturze. Powinna ona wynosić ok. 200 stopni Celsjusza. Dzięki temu ciasto zacznie się rumienić, nim wytopi się z niego tłuszcz.
Jak zrobić tartę z budyniem i owocami?
By przygotować tartę z budyniem i owocami, najpierw upiecz ciasto, a potem wyłóż na nie gorący budyń. Gdy wystygnie, obłóż całość plasterkami owoców.
Przepis: Tarta z budyniem i owocami
Tarta na kruchym spodzie obłożona budyniem i plasterkami kolorowych owoców
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 390 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 200 g mąki
- 100 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
- 70 g cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 2 łyżki zimnej wody
Na budyń:
- 500 ml mleka
- 1 łyżka masła
- 3 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Do obłożenia:
- 1 kiwi
- 1/2 ananasa
- 1/2 melona
- 150 g truskawek
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaMąkę wysyp na stolnicę, dodaj kawałki schłodzonego masła i całość przesiekaj, a potem rozkrusz w palcach. Dodaj szczyptę soli, cukier puder i żółtko. Szybko zagnieć kruche ciasto. W razie potrzeby dodaj do niego 1-2 łyżki zimnej wody.
- Formowanie i pieczenie ciastaCiasto rozwałkuj na grubość ok. 0,7 cm. Wylep nim dno i boki średniej wielkości formy na tartę. Spód ponakłuwaj widelcem. Formę z ciastem wstaw do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto piecz ok. 15 minut w 200 stopniach Celsjusza.
- Gotowanie budyniu1,5 szklanki mleka zagotuj z masłem. Pozostałe, zimne mleko wymieszaj z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Mieszankę wlej do gorącego mleka, dokładnie wymieszaj. Mieszając, podgrzewaj ją na niedużym ogniu, aż budyń zrobi się gęsty. Gorący budyń wylej na kruche ciasto i odstaw całość do wystygnięcia.
- Obkładanie tarty owocamiTruskawki umyj, osusz, pokrój w plasterki. Pozostałe owoce obierz i pokrój w półplasterki. Na tarcie ułóż najpierw po obwodzie plasterki truskawek, tak by dachówkowo na siebie zachodziły. Potem w podobny sposób ułóż krąg z melona, dalej z ananasa i na końcu z kiwi. Deser schłodź przed podaniem.
Wskazówka: Do obłożenia ciasta możesz też użyć owoców jagodowych, np. malin, jagód, borówek, poziomek, truskawek.
Szybsza wersja tarty z budyniem i owocami
Podobne ciasto możesz przygotować z nieco innych składników. Wystarczy, że kruche, domowe ciasto zastąpisz gotowym ciastem francuskim. A zamiast domowego budyniu, użyjesz budyniu ugotowanego z proszku. W ten sposób znacznie skrócisz czas przygotowania słodkiego deseru.