Ten pyszny chlebek z rodzynkami to najlepszy dodatek do porannej kawy. Robię go z przepisu mojej babci
Prosty chlebek z rodzynkami jest idealny do przygotowania smakowitych kanapek dla całej rodziny. Długo szukałam przepisu, który sprawi, że będę mogła sprawnie zrobić niebagatelne pieczywo. W końcu w notesie babci znalazłam recepturę, z pomocą której – jak mi wyjawiła – skradła serce dziadka.
Początkowo nie byłam przekonana do wrzucania „robaków” – bo tak na rodzynki mawiał mój wuj i babci ich używania też nie był w stanie wybaczyć — ale okazało się to strzałem w dziesiątkę. Wypiek na drożdżach przypadł moim bliskim do gustu w zasadzie od razu i zniknął w tempie ekspresowym. Od tamtej pory robię go niemal co weekend.
Jak zrobić chlebek z rodzynkami?
Pieczenie pieczywa jest czasochłonne. Zwykle z tego powodu decyduje się na zrobienie większej ilości i zamrożenie nadmiaru. Tak jest i tym razem, a podane niżej składniki wystarczą na zrobienie dwóch bochenków chlebka z rodzynkami.
Przepis: Chlebek z rodzynkami
Ten prosty w przygotowaniu wypiek drożdżowy jest idealny na rodzinne śniadanie i jako poczęstunek do kawy.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 5 godz.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 20
Składniki
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki masła
- 500 g mąki pszennej typu 750
- 250 g rodzynek sułtańskich
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówRodzynki wsyp do miski i zalej je ciepłą wodą. Namaczaj przez 90 minut. Po tym czasie odcedź, zachowując płyn. Masło stop i przestudź.
- Uszykowanie ciastaPłyn z moczenia rodzynek lekko podgrzej. Wkrusz do niego drożdże i dodaj cukier. Odstaw na 15 minut. Gdy pojawi się świadcząca o pracy drożdży pianka, dodaj 250 g mąki oraz letnie masło i wymieszaj. Wsyp sól i pozostałą mąkę. Wyrabiaj przez kilka minut. Gotowe ciasto przełóż do natłuszczonej miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 1-2 godziny.
- Przygotowanie do pieczeniaOsuszone rodzynki obtocz w łyżce mąki pszennej. Wyrośnięte ciasto na chlebek podziel na 2 części, rozciągnij je w prostokąt. Teraz każdą posyp 1/4 porcji rodzynek, a następnie zawiń wzdłuż dłuższego boku i skieruj końce do środka, żeby rodzynki nie wypadły. Ponownie rozpłaszcz masę i pokryj wierzch rodzynkami. Uformuj bochenki i włóż je do wyłożonych papierem do pieczenia form. Przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na godzinę.
- PieczeniePo tym czasie piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 40-45 minut. Chlebek wystudź na kratce – bez formy.
Jak podawać chlebek z rodzynkami?
Wypiek jest delikatnie słodki, ale mimo to będzie się dobrze komponował z większością dodatków. Suszone winogrona wszak pasują zarówno do serów, jak i do miesi wędlin.
Osobiście lubię go zajadać prosto — z dobrym masłem oprószonym odrobiną soli. Domowy dżem owocowy to z kolei ulubiony dodatek moich dzieci.
Wskazówki dotyczące przechowywania chlebka z rodzynkami
Pieczywo po ostudzeniu należy przełożyć to papierowej torby lub zawinąć w folię spożywczą. W ten sposób zabezpieczysz go przed wysychaniem i będzie smaczny nawet po 5 dniach od upieczenia.
Nie krójcie ciepłego wypieku. Najlepiej zrobić to kolejnego dnia i cieszyć się ładnie wyglądającymi kromkami chlebka z rodzynkami.
Pamiętajcie o możliwości zamrożenia pieczywa. Ja po prostu kroję bochenek i wkładam po 4-6 kromek do woreczków ze struną. Tak zabezpieczony chlebek z rodzynkami wkładam do zamrażalnika i przechowuję do 3 miesięcy, rozmrażając, ilekroć najdzie mnie ochota.