Biorę popularną rybę i robię smakowite kąski. Są tak pyszne, że jedna porcja to za mało
Choć krokiety z dorsza wyglądem przypominają polskie mielone, ich przygotowanie przebiega zupełnie inaczej. W mięsnej masie próżno szukać czerstwej kajzerki, a danie zamiast na patelni, przyrządzane jest w głębokim tłuszczu. W związku z tym do lekkich na pewno nie należy.
Co więcej, mięso łączone jest z alkoholem — słodkim winem portugalskim porto. Dla bezpieczeństwa więc lepiej nie podawać tego dania dzieciom ani kobietom w ciąży.
Jeśli jednak zdrowie pozwala, warto sobie czasem dogodzić. Potrawa jest niesamowicie soczysta i aromatyczna, a dodatków praktycznie nie wymaga. Potrzeba nieco czasu, by ją zrobić, ale włożony wysiłek procentuje. Dobrym pomysłem jest przygotowanie tego smakołyku na imprezę czy uroczystą kolację — goście będą zachwyceni.
Jak przygotować krokiety z dorsza?
Do zrobienia potrawy wykorzystuję dobrej jakości dorsza, ugotowane ziemniaki i aromatyczne dodatki. Do masy na krokiety wlewam słodkie wino, ale w potrawie alkohol nie jest wyczuwalny — odparowuje w czasie smażenia w głębokim tłuszczu. Warto jednak rozważyć, czy przy problemach zdrowotnych na pewno chcemy z niego skorzystać. Śmiało można zrezygnować z tego składnika.
Od mamy dowiedziałam się, że oryginalna receptura na portugalskie krokiety nie zawiera napojów wysokoprocentowych. Ona po prostu po licznych podróżach nie wyobraża sobie niedodawania odrobiny tego trunku.
Przepis: Krokiety z dorsza
Soczyste i aromatyczne danie rybne pochodzące z Portugalii. Idealne na uroczysty obiad.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Portugalska
- Czas przygotowania
- 12 godz. 30 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 300 g filetu z dorsza
- 250 g ugotowanych ziemniaków
- 1 duża cebula
- 3 jajka
- 2 łyżki porto
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- pieprz
- sól
- 300 ml oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie dorszaDorsza mocz w zimnej wodzie przez 12 godzin, często zmieniając płyn. Odsącz i gotuj przez 15 minut w nowej porcji wody. Wyjmij na talerz, ostudź i usuń ości. Zmiel w maszynce do mięsa.
- Przygotowanie rybnych krokietówZmielonego dorsza połącz z przeciśniętymi przez praskę ugotowanymi ziemniakami, posiekaną cebulą i koperkiem. Wlej porto oraz roztrzepane jajka. Przypraw i wymieszaj. Przy pomocy łyżki uformuj owalne kotlety i zanurz je w rozgrzanym oleju. Wyjmij, gdy z zewnątrz pojawi się rumiana skorupka. Odsącz na ręczniku papierowym.
Jak podać krokiety z dorsza?
Portugalskie danie ma przyjemny posmak słodkiego wina i pachnie świeżutkim koperkiem. Będzie zatem pasowało do skropionej octem winnym sałatki z pomidorów i cebulki lub lekko kwaśnej surówki z kiszonej kapusty. Możecie też po prostu ułożyć obok nich ogórki kiszone, najlepiej te domowe. Ziemniaki są już wewnątrz przysmaku, więc dodatek mączny czy skrobiowy nie będzie konieczny.