Biorę popularną rybę i robię smakowite kąski. Są tak pyszne, że jedna porcja to za mało

Dodano:
Krokiety z dorsza Źródło: Shutterstock / I and S Walker
Krokiety z dorsza to świetny pomysł na obiad. Przepis na ten przysmak znalazłam w notesie mamy, a okazał się tak dobry, że stale do niego wracam.

Choć krokiety z dorsza wyglądem przypominają polskie mielone, ich przygotowanie przebiega zupełnie inaczej. W mięsnej masie próżno szukać czerstwej kajzerki, a danie zamiast na patelni, przyrządzane jest w głębokim tłuszczu. W związku z tym do lekkich na pewno nie należy.

Co więcej, mięso łączone jest z alkoholem — słodkim winem portugalskim porto. Dla bezpieczeństwa więc lepiej nie podawać tego dania dzieciom ani kobietom w ciąży.

Jeśli jednak zdrowie pozwala, warto sobie czasem dogodzić. Potrawa jest niesamowicie soczysta i aromatyczna, a dodatków praktycznie nie wymaga. Potrzeba nieco czasu, by ją zrobić, ale włożony wysiłek procentuje. Dobrym pomysłem jest przygotowanie tego smakołyku na imprezę czy uroczystą kolację — goście będą zachwyceni.

Jak przygotować krokiety z dorsza?

Do zrobienia potrawy wykorzystuję dobrej jakości dorsza, ugotowane ziemniaki i aromatyczne dodatki. Do masy na krokiety wlewam słodkie wino, ale w potrawie alkohol nie jest wyczuwalny — odparowuje w czasie smażenia w głębokim tłuszczu. Warto jednak rozważyć, czy przy problemach zdrowotnych na pewno chcemy z niego skorzystać. Śmiało można zrezygnować z tego składnika.

Od mamy dowiedziałam się, że oryginalna receptura na portugalskie krokiety nie zawiera napojów wysokoprocentowych. Ona po prostu po licznych podróżach nie wyobraża sobie niedodawania odrobiny tego trunku.

Przepis: Krokiety z dorsza

Soczyste i aromatyczne danie rybne pochodzące z Portugalii. Idealne na uroczysty obiad.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Portugalska
Czas przygotowania
12 godz. 30 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 300 g filetu z dorsza
  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 3 jajka
  • 2 łyżki porto
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pieprz
  • sól
  • 300 ml oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie dorszaDorsza mocz w zimnej wodzie przez 12 godzin, często zmieniając płyn. Odsącz i gotuj przez 15 minut w nowej porcji wody. Wyjmij na talerz, ostudź i usuń ości. Zmiel w maszynce do mięsa.
  2. Przygotowanie rybnych krokietówZmielonego dorsza połącz z przeciśniętymi przez praskę ugotowanymi ziemniakami, posiekaną cebulą i koperkiem. Wlej porto oraz roztrzepane jajka. Przypraw i wymieszaj. Przy pomocy łyżki uformuj owalne kotlety i zanurz je w rozgrzanym oleju. Wyjmij, gdy z zewnątrz pojawi się rumiana skorupka. Odsącz na ręczniku papierowym.

Jak podać krokiety z dorsza?

Portugalskie danie ma przyjemny posmak słodkiego wina i pachnie świeżutkim koperkiem. Będzie zatem pasowało do skropionej octem winnym sałatki z pomidorów i cebulki lub lekko kwaśnej surówki z kiszonej kapusty. Możecie też po prostu ułożyć obok nich ogórki kiszone, najlepiej te domowe. Ziemniaki są już wewnątrz przysmaku, więc dodatek mączny czy skrobiowy nie będzie konieczny.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...