Czy można jeść pestki arbuza? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę

Dodano:
Arbuz Źródło: Shutterstock / Duet PandG
Arbuz to orzeźwiający owoc, który świetnie smakuje w upały. Zmorą wielu jedzących są jednak jego pestki. Trudno usunąć je przed jedzeniem, a w czasie jedzenia jest to niezręczne. A może wcale nie jest to konieczne?

Arbuz jest niezwykle smacznym owocem, po który najchętniej sięgamy w upały. To dzięki temu, że jest niezwykle soczysty i orzeźwiający. Zjeść kawałek arbuza, to jak wypić szklankę wody. Doskonale nawodni i ugasi pragnienie. Wiele osób do jedzenia arbuza zniechęcają jednak jego pestki. Boją się ich jeść, a niezręcznie jest je wydłubywać z miąższu w czasie jedzenia. Jak się jednak okazuje, większość osób bez problemu może jeść te ciemne nasionka.

Czy można jeść pestki arbuza?

Choć wiele osób omija pestki arbuza szerokim łukiem, to bez problemu można je jeść. Te gładkie, ciemne nasionka nie tylko nie zaszkodzą przeciętnemu, zdrowemu człowiekowi, ale też są bardzo zdrowe. Zawierają bowiem wiele składników odżywczych. Wśród nich najcenniejsze są kwasy tłuszczowe omega-6, które obniżają poziom złego cholesterolu i korzystnie wpływają na serce. W pestkach tych znajdziemy też przeciwutleniacze, chroniące komórki przed uszkodzeniem. Poza tym pestki arbuza są również bogate w: białko, witaminy z grupy B oraz magnez, potas, fosfor, cynk i miedź.

Jak jeść pestki arbuza?

Pestki arbuza można jeść razem z miąższem, nie przejmując się o niestrawność, czy kiełkujące w żołądku młode roślinki. Nic takiego z pewnością się nie wydarzy. Pestki te są dość twarde, ale większość osób bez trudu je pogryzie i przeżuje. By jednak zwiększyć chrupkość pestek, można je podprażyć na suchej patelni lub w piekarniku. Podobnie jak orzechy czy pestki słonecznika. Zyskają na smaku, gdy doda się do nich szczyptę soli, pieprzu, cynamonu czy łyżeczkę miodu. Pestki arbuza można więc jeść, jako zdrową przekąskę, a także wzbogacać nimi jogurty, sałatki czy musli.

Kto powinien uważać na pestki arbuza?

Mimo, że pestki arbuza są smaczne i zdrowe, to niektórym osobom mogą nie służyć. Dla niektórych mogą się np. okazać zbyt trudne do strawienia. Może też się zdarzyć, że u kogoś wystąpi uczulenie po zjedzeniu tej arbuzowej przekąski. Wtedy oczywiście wskazane jest unikanie tych pestek i oczyszczanie z nich owocu lub wybieranie arbuzów bezpestkowych.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...