Tym sposobem mam zawsze chrupiący chleb na śniadanie. I to bez wychodzenia z domu
Marnowanie jedzenia uważam za niedopuszczalne. Dlatego staram się robić przemyślane zakupy i przerabiać resztki produktów spożywczych na coś smacznego. Największy problem jeszcze do niedawna miałam z pieczywem. Zwykle kupuję go za dużo, żeby nie zabrakło, co zwykle owocuje czerstwym chlebem i bułkami. Z tymi ostatnimi nie ma problemu, bo przerabiam je na bułkę tartą lub dodaję do kotletów mielonych. Z nieświeżym chlebem nie wiedziałam co zrobić. Aż wpadłam na pomysł, jak przerobić go na chrupiące pieczywo. Sposób jest banalnie prosty.
Jak przechowywać pieczywo?
Odpowiednie przechowywanie pieczywa zapewni mu doskonały smak i przedłuży świeżość chleba i bułek. Choć wiele osób trzyma pieczywo w torebkach foliowych, to nie jest to najlepszy pomysł. Co prawda można w ten sposób przechowywać chleb i bułki, jednak niezbyt długo i muszą być one wystudzone. Inaczej pieczywo zawilgnie i pojawi się na nim pleśń. Dlatego lepiej jest przechowywać pieczywo w papierowych torbach, które nie blokują cyrkulacji powietrza. Sposób ten jednak jest dobry do krótkiego przechowywania. Nieco dłużej można trzymać pieczywo w chlebaku. Wcześniej warto je zawinąć w lnianą ściereczkę, która ograniczy wysychanie chleba. Zawinięty w ściereczkę chleb czy bułki można też włożyć do papierowej torby.
Nadmiar pieczywa warto też zamrozić. Trzeba jednak pamiętać, że w ten sposób da się utrwalić tylko pieczywo, które nie jest otrzymywane z mrożonego ciasta. Warto przy tym pamiętać, że chleb należy zamrażać, gdy jest świeży. Po rozmrożeniu będzie miał dokładnie taką samą świeżość, jak przed zamrożeniem. Chleb i bułki najlepiej jest rozmrażać w temperaturze pokojowej.
Prosty sposób na odświeżenie chleba
Mój sposób na zawsze świeży, chrupiący chleb jest bardzo prosty. Wkładam go do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pozostawiam w nim na 5 minut. Po tym czasie skórka robi się chrupiąca, a miękisz mięciutki. Jeśli chleb jest już nieco czerstwy, przed włożeniem do piekarnika warto posmarować go wodą. Należy jednak pamiętać, by nie odświeżać chleba na zapas. Lepiej jest odpiec na raz tyle pieczywa, ile przypuszczalnie „zejdzie” w czasie danego posiłku.
Chleb można też odświeżać w kromkach. Wtedy jednak trzeba go podgrzewać krócej, by się nie spiekł i nie wysechł. Przed wstawieniem do piekarnika kromki chleba warto posmarować masłem z dodatkiem przypraw i ziół albo oliwą z oliwek.
Świeży chleb – wskazówki
Sprawdź, na co należy zwrócić uwagę, by pieczywo długo pozostało smaczne i świeże.
- Chleb i bułki staraj się trzymać w suchym i chłodnym miejscu. Najlepiej z dala od źródeł ciepła i światła słonecznego.
- Jeśli trzymasz pieczywo w chlebaku, regularnie sprawdzaj jego czystość. Po umyciu, przetrzyj chleba wodą z octem i dokładnie wysusz. Dzięki temu usuniesz z niego ślady pleśni czy bakterii.
- Pamiętaj, że lodówka nie jest najlepszym miejscem do przechowywania pieczywa. Niska temperatura powoduje bowiem wysychanie chleba i dzieje się to nawet szybciej, niż w temperaturze pokojowej.