Marynuję schab i piekę go z młodymi warzywami. Ten prosty, pyszny obiad robi się sam
Schab to mięso, które zwykle przerabiamy na kotlety. Jednak można go też upiec w całości i podać na obiad lub wystudzić i serwować na przekąskę albo do pieczywa. Pieczenie schabu nie jest proste, bo to stosunkowo chude mięso łatwo wysycha, przez co robi się mniej smaczne. Dlatego podpowiemy wam dzisiaj, jak odpowiednio upiec schab i jak przygotować z niego pyszny obiad.
Jak upiec schab, by był soczysty?
Jaka jest tajemnica soczystego schabu? Przede wszystkim nie można go piec zbyt długo w wysokiej temperaturze. Warto też przed pieczeniem obsmażyć go na patelni. W ten sposób na powierzchni mięsa powstanie skórka, która utrudni wypływanie z niego soków. Mięso dobrze jest też polewać marynatą w czasie pieczenia.
By schab wyszedł smaczny i soczysty, warto też zwrócić uwagę na kilka innych szczegółów. Przede wszystkim należy wybrać kawałek mięsa, który zawiera trochę tłuszczu. Będzie on w naturalny sposób nawilżał mięso w czasie pieczenia. Schab dobrze jest też zamarynować, dzięki czemu nie tylko będzie smaczniejszy, ale też bardziej kruchy i soczysty. W osiągnięciu idealnego efektu pomoże także ocieplenie mięsa przed smażeniem. Mięso nie przejdzie wtedy szoku termicznego i pozostanie miękkie.
Przepis na schab pieczony z młodymi warzywami
To danie najlepiej upiec dwuetapowo, bo schab w kawałku wymaga dłuższej obróbki kulinarnej niż warzywa. Dlatego najpierw podpiekamy mięso, a potem dokładamy warzywa. Oczywiście czas pieczenia warzyw zależy od ich wielkości. Jeśli ziemniaki są drobne albo pokrojone na kawałki, wystarczy 30-40 minut na ich upieczenie. Większe potrzebują o 10-15 minut dłuższej obróbki kulinarnej.
Przepis: Schab pieczony z młodymi warzywami
Schab pieczony w całości z młodymi ziemniakami, marchewką i cebulką
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 570 w każdej porcji
Składniki
- 1,5 kg schabu środkowego bez kości
- 1,5 kg młodych, niedużych ziemniaków
- 1 pęczek młodej marchewki
- 1 pęczek dymki
- 4 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz
Na marynatę:
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 2 łyżeczki miodu
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
Sposób przygotowania
- Marynowanie schabuMięso opłucz, osusz, natrzyj solą i pieprzem. Ząbki czosnku na marynatę przeciśnij przez praskę. Wymieszaj je z pozostałymi składnikami marynaty. Marynatą posmaruj schab, wstaw go na co najmniej 6 godzin do lodówki.
- Pieczenie schabuSchab wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Obsmaż go na rozgrzanej patelni, przełóż na blachę z piekarnika. Piecz ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Przygotowanie warzywZiemniaki i marchewki wyszoruj, opłucz, osusz. Cebulki oczyść. Warzywa wymieszaj ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku, ziołami i olejem.
- Pieczenie schabu z warzywamiWarzywa dodaj do schabu. Całość przykryj folią aluminiową i piecz ok. 30 minut. 5-10 minut przed końcem pieczenia usuń folię i podnieś temperaturę do 200 stopni Celsjusza, by mięso i warzywa ładnie się zrumieniły.
Najlepsze dodatki do schabu pieczonego z warzywami
Schab upiekliśmy w piekarniku z dodatkiem młodych ziemniaków, cebulki i marchewki. Dzięki temu powstał nam już niemal gotowy obiad. Warto jednak do niego dorzucić jeszcze dwa dodatki, dzięki którym zamieni się w pyszne i niezwykle zdrowe danie. Pierwszym z nich będzie masło czosnkowo-ziołowe. Ten aromatyczny składnik doda smaku i soczystości mięsu i warzywom. Sprawi też, że nasz organizm lepiej przyswoi witaminę A z marchewki. Do tego dania warto również podać surówkę ze świeżych warzyw, np. z młodej kapusty czy sałatę z sosem. Surowe warzywa zawierają bowiem więcej witamin niż pieczone, a poza tym dodadzą potrawie smaku.