Koleżanka poczęstowała mnie tymi naleśnikami. Wzięłam przepis i zrobiłam je dla bliskich, byli zachwyceni

Dodano:
Marokańskie naleśniki z dziurkami Źródło: Shutterstock / Moha El-Jaw
Marokańskie naleśniki są idealne nie tylko na śniadanie. Na talerzu prezentują się obłędnie, a smakują jeszcze lepiej. Przygotowanie jest banalne.

Marokańskie naleśniki Baghrir wyglądają nad wyraz efektownie. Pierwszy wyróżniający je element to liczne dziurki na powierzchni. Są grubsze niż klasyczne palcki z patelni kojarzone z Francją i cieńsze oraz mniej puszyste niż amerykańskie pankejki. Cechy te wynikają bezpośrednio z techniki przygotowania. Marokańska wersja smażona jest z jednej strony, a do masy dodaje się semolinę.

W moim przepisie użyłam kaszy manny. Jest nieco łatwiej dostępna niż semolina, a pracuje się z nią podobnie. Warto wspomnieć, że choć wiele źródeł internetowych podaje, że są to produkty tożsame, nie jest to prawda. Semolina powstaje z pszenicy durum, której ziarno jest twardsze i zawiera więcej glutenu w porównaniu do pszenicy białej. Te różnice będą wpływały na efekt naszych działań i w przypadku smażenia naleśników konieczne jest dostosowanie proporcji pozostałych składników. Miejcie to na uwadze, gdy będziecie się decydować na zamianę produktów.

Jak przygotować marokańskie naleśniki?

Zrobienie ciasta na ten przysmak nie jest trudne i w pewnym stopniu przypomina sporządzanie masy na racuchy. Drożdże łączy się z wodą i odstawia. Wcześniej jednak wsypuje się jeszcze mąkę i kaszę. Czas oczekiwania, aż masa będzie gotowa do smażenia, też jest dłuższy. Wciąż jednak proces nie jest skomplikowany i warto się skusić.

Przepis: Marokańskie naleśniki z dziurkami

Smaczne śniadanie dla całej rodziny, które zachwyci najbardziej wymagające podniebienia

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Marokańska
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
6

Składniki

  • 4 łyżeczki drożdży instant
  • 1200 ml wody
  • 400 g mąki pszennej
  • 400 g kaszy manny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka masła klarowanego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaDo miski wsyp drożdże instant delikatnie połącz je z wodą. Wsyp mąkę, sól oraz kaszę i wymieszaj. Naczynie przykryj i odstaw na 2 godziny.
  2. Smażenie naleśnikówZamieszaj masę na naleśniki. Niewielka patelnię natłuść masłem klarowanym. Wylej chochlę ciasta naleśnikowego i dokładnie rozprowadź ją po powierzchni naczynia. Smaż na małym ogniu przez 3 minuty, a gdy naleśnik się zetnie, przenieś go na talerz. Działaj w ten sposób, aż zużyjesz całe ciasto.

Jak podawać marokańskie naleśniki?

Baghrir można podać zarówno na słodko, jak i nas słono. W tej pierwszej odsłonie najczęściej polewa się je miodem. Świetny będzie też klasyczny dodatek do pankejków, czyli syrop klonowy. Naleśniki z dziurkami często też polewa się stopionym masłem. Słodka wersja może też zostać wzbogacona o korzenne przyprawy takie jak cynamon czy kardamon. Warto tylko pamiętać o umiarze – zbyt wiele dodatku i potrawa zacznie być nieco gorzka.

W wersji wytrawnej polecam świeże lub pieczone warzywa sezonowe i kremowy ser np. mascarpone czy smarowaniec śmietankowy.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...