Za moją karkówką szleje cała rodzina. Sekretem smaku jest ten pyszny sos

Dodano:
Pieczona karkówka Źródło: Shutterstock / Marian Weyo
Moja rodzina uwielbia pieczoną karkówkę. Zwłaszcza jeśli podam ją z tym prostym sosem. A ja lubię ją robić, bo mało przy niej pracy i za każdym razem wychodzi idealna. To danie smakuje o każdej porze roku.

Karkówka to jedno z tych mięs, które lubię piec przy różnych okazjach. Jest smaczna i nie dostarcza tylu problemów, co chudy schab. Zawsze wychodzi smaczna i soczysta. Choć dla niektórych mięso to jest zbyt ciężkie, jak na lato, to jednak karkówka z grilla zawsze cieszy się dużym wzięciem. A moja karkówka nie ustępuje jej smakiem, zwłaszcza z dodatkiem tego prostego sosu.

Najlepsze marynaty do karkówki

Karkówka to mięso, które wymaga wcześniejszego zamarynowania. Im dłużej poleży w marynacie, tym będzie smaczniejsza i bardziej krucha. Czas marynowania tego mięsa powinien wynosić od 6 godzin do 2 dni. Do marynaty zawsze warto użyć jakiś kwaśny składnik, który skruszy mięso. Może to więc być np. wino, ocet, sok owocowy, jogurt naturalny. Obowiązkowym składnikiem jest też olej, sól i pieprz.

A w czym zamarynować karkówkę? Możliwości jest przynajmniej kilka. Doskonale sprawdzą się marynaty:

  • z czosnku, soku z cytryny i świeżych ziół;
  • z musztardy, miodu i czosnku;
  • z sosu sojowego, soku z limonki, czosnku, chili, miodu i imbiru.

Jak zrobić pieczoną karkówkę z sosem?

W czasie pieczenia karkówki, przy okazji powstaje podstawa do pysznego sosu. Jest nią płyn spod pieczeni i upieczone warzywa.

Przepis: Pieczona karkówka z sosem cebulowym

Pieczona karkówka podana z aromatycznym sosem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
1 godz. 45 min.
Liczba porcji
8

Składniki

  • 1,5 kg karkówki
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz, cukier

Na marynatę:

  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Marynowanie karkówkiMięso opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Z podanych składników przygotuj marynatę do karkówki. Natrzyj nią mięso, umieść w zamykanym pojemniku, wstaw na 6-8 godzin do lodówki. W połowie marynowania obróć mięso.
  2. Pieczenie mięsaKarkówkę wyjmij z lodówki na 1-1,5 godziny przed pieczeniem. Ocieploną przełóż do naczynia żaroodpornego. Obłóż ją pokrojonymi cebulami i ząbkami czosnku. Przykryj, piecz 30 minut w 200 stopniach Celsjusza, a potem obniż temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz mięso jeszcze ok. 1,5 godziny.
  3. Przygotowanie sosuW czasie, gdy upieczona karkówka odpoczywa, przygotuj sos. Sos spod pieczeni, a także upieczoną cebulę i czosnek przełóż do rondelka, zblenduj. Dodaj wino i gotuj na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Jeśli będzie za rzadki, możesz zgęścić go 1-2 łyżeczkami mąki rozmieszanymi z odrobiną zimnej wody i gotować go jeszcze 2 minuty. Sos dopraw do smaku, podawaj do karkówki.

Jakie inne sosy można podać do karkówki?

Do pieczonej karkówki można przygotować także inne sosy. Smak tego mięsa doskonale podkreśli sos na bazie beszamelu, musztardy i miodu czy sos barbecue. Dobrze też sprawdzi się sos grzybowy, np. pieczarkowy czy z leśnych grzybów. By sos miał odpowiednią konsystencję, można go zagęścić mąką rozrobioną z odrobiną zimnej wody, zrobić go na bazie beszamelu czy podgotować ze śmietanką.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...