To czekoladowe ciasto smakuje obłędnie i zawsze się udaje. Latem dorzucam do niego kwaśne owoce
Brownie to jedno z tych ciast, o których można powiedzieć, że zawsze się udają. Przyjemnie wilgotne w środku i mocno czekoladowe, to jest cały sekret sukcesu tego deseru. Klasyczne brownie nie ma żadnych dodatków, ale latem warto poeksperymentować. Jedna z moich ulubionych wersji na sezonowe brownie, to ciasto czekoladowe z wiśniami.
Jak zrobić brownie z wiśniami?
Odpowiedź na pytanie, jak zrobić brownie z wiśniami, można zamknąć w jednym stwierdzeniu: dosypać do brownie wiśnie! Tak po prostu! Możesz skorzystać z naszego przepisu, a jeśli masz swój przepis na brownie, śmiało bierz swój, postępuj jak zawsze i na koniec po prostu ułóż na cieście wydrylowane wiśnie. Ja zawsze kroję je na połówki. Czas pieczenie brownie to 25-35 minut. Wszystko zależy od tego, jak mocno wypieczone ciasto lubisz. Jeśli jesteś fanem wylewającego się wręcz czekoladowego wnętrza, trzymaj ciasto w piekarniku nieco krócej. Ważne jest jednak, aby brownie nie przesuszyć. Cały jego sekret tkwi w wilgotnym wnętrzu.
Przepis: Brownie z wiśniami
Czekoladowe ciasto z owocami.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 288 w każdej porcji
Składniki
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 150 g wydrylowanych wiśni
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastaJajka wymieszaj z cukrem (możesz to zrobić mikserem). W rondelku rozpuść masło i czekoladę, dobrze wymieszaj. Lekko przestudź i dodaj do jajek. Wymieszaj, dodaj mąkę i wymieszaj łyżką ciasto.
- Pieczenie ciastaCiasto wyłóż do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż wiśnie. Piecz 25-35 minut w temperaturze 165 stopni Celsjusza.
Poza sezonem do zrobienia ciasta można wykorzystać wiśnie mrożone (należy je wcześniej rozmrozić), ale mogą to być również wiśnie ze słoika. Zamiast wiśni można dodać do ciasta inne owoce. Najlepiej sprawdzą się tu owoce kwaśne. Mogą to być maliny, porzeczki czy agrest.
Do samego ciasto, oprócz owoców można także dodatkowo dorzucić czekoladowe pastylki albo posiekaną czekoladę gorzką, mleczną albo białą.
Jak podawać brownie z wiśniami?
Brownie z wiśniami rewelacyjnie smakuje podane jeszcze lekko ciepłe. Wówczas możesz położyć obok gałkę lodów waniliowych. Ciepłe ciasto może być jeszcze odrobinę lejące w środku, ale na tym polega cały jego urok. Brownie oczywiście można jeść także na zimno, a schłodzone w lodówce rewelacyjnie smakuje w ciepłe, letnie dni.
Ciasto można delikatnie oprószyć cukrem pudrem.