Ten ziołowy napar można pić codziennie. Świetnie smakuje, pobudza i przyspiesza trawienie

Dodano:
Napar z mięty Źródło: Shutterstock / Pixel-Shot
Napar z mięty to jeden z najpopularniejszych ziołowych napojów. Latem można go robić ze świeżych liści mięty zerwanych w ogrodzie lub z doniczki na balkonie.

Ma charakterystyczny, orzeźwiający smak i znana jest przede wszystkim z tego, że pomaga przy dolegliwościach trawiennych. Mowa o herbatce miętowej. Ten ziołowy napar można pić codziennie.

Jakie właściwości ma mięta?

Mięta kojarzy się przede wszystkim z właściwościami wspierającymi trawienie. To dlatego herbatkę z mięty dobrze jest wypić przy niestrawności albo profilaktycznie po ciężkim posiłku. Mięta rewelacyjnie pobudza i przyspiesza trawienie. Znany botanik i fitoterapeuta podpowiada, aby stosować miętę niskim tempie przemiany materii, zaburzeniach w wydzielaniu żółci, niedokwaśności soku żołądkowego i przewlekłych wzdęciach. Mięta będzie także wsparciem przy przeziębieniach. Mięta zadziała również pobudzająco na cały organizm. Warto pamiętać, że mięta niejedno ma imię. Jak wylicza Henryk Różański, mięta ma 25 gatunków i wiele odmian. Część z nich rośnie dziko w Polsce.

Jak zrobić napar z mięty?

Latem warto korzystać ze świeżej mięty, ale można również wykorzystywać miętę suszoną. Aby zrobić herbatkę miętową wystarczy zalać wrzątkiem świeże lub suszone liście mięty i przecedzić po ok. 20 minutach. Taki napar można popijać przez cały dzień. Herbatkę z mięty można pić na gorąco, ale można też zrobić na jej bazie rewelacyjny, orzeźwiający napój. Dodaj wówczas do szklanki kostki lody i kilka plasterków cytryny albo limonki.

Henryk Różański zdradza jeszcze inny, mniej znany sposób na napój z mięty. To napar na mleku. Wówczas zamiast wodą, wystarczy zalać miętę gorącym mlekiem. Botanik radzi, aby dodać jeszcze do niego odrobiną soku z malin lub miodu. Do mięty można dodać również trawę cytrynową, wówczas otrzymasz orzeźwiający i pobudzający organizm napój. Do mięty pasuje także kardamon oraz imbir.

Źródło: smaki.pl, rozanski.li
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...