Zamiast owsianki, robię na śniadanie tę kaszkę. Szybko ją gotuję i zamieniam w rarytas

Dodano:
Kasza manna z dodatkami Źródło: Shutterstock / Richard Semik
Co zrobić na szybko na śniadanie? Owsianka wymaga dość długiego gotowania lub namaczania, za to ta drobna kaszka gotuje się błyskawicznie i ekspresowo można ją zamienić w pożywne danie.

Jeśli chcesz na szybko zjeść ciepłe śniadanie, możesz wybierać między jajecznicą, parówkami czy gotowaną kaszką manną. Tę ostatnią bez problemu można mieć w domowych zapasach i dzięki temu przyrządzić ją niemal na zawołanie. By jednak nie była zbyt nudna, warto dorzucić kilka pożywnych składników. Dzięki temu będzie smaczniejsza i zyska na wartości odżywczej.

Jakie są zalety kaszy manny?

Kasza manna, zwana też semoliną, to drobna kaszka otrzymywana z pszenicy. Jej wielką zaletą jest fakt, że dość szybko się gotujejest lekkostrawna. Poza tym jest bardzo zdrowa. Stanowi bowiem doskonałe źródło węglowodanów złożonych, a także witamin z grupy B, magnezu, fosforu, cynku i miedzi. Dzięki zdolności pęcznienia, na długo daje uczucie sytości i pomaga kontrolować wagę. W kuchni można ją używać na wiele sposobów. Gotuje się ją na mleku, ale też dodaje do klusek, ciast i naleśników. Można z niej też zrobić kluski serwowane do rosołu i zup. Z powodzeniem nadaje się również do zagęszczania sosów, zup i deserów.

Jak zrobić kaszę mannę na śniadanie?

Kaszę mannę można ugotować na wodzie, mleku lub mleku roślinnym. Można ją ugotować na gęsto lub tak, by była półpłynna. Proporcje na kaszę mannę na gęsto to zwykle 5 łyżek kaszy manny na 1/2 l płynu. Rzadsza postać potrawy wymaga tylko 2-3 łyżek kaszki. By ugotować kaszę mannę, najpierw należy zagotować wodę lub mleko, a potem wsypać do niej kaszkę, ciągle mieszając. Dzięki temu nie powstaną w niej grudki. Ja jednak zwykle płuczę kaszę mannę przed ugotowaniem, dzięki czemu nigdy nie tworzą się w niej grudki. Po wsypaniu, kaszkę należy wymieszać, zagotować na średnim ogniu i gotować ok. 4 minuty na niedużym ogniu. W tym czasie trzeba ją często mieszać. Potem warto dodać do niej łyżeczkę masła i wymieszać.

Gorącą kaszę należy rozlać do miseczek i przestudzić. Potem można ją oprószyć cukrem pudrem, kakao i polać np. duszonymi owocami. Takie śniadanie będzie smaczne i pełne wartościowych składników.

Te dodatki też doskonale pasują do kaszy manny

Naszą kaszę mannę podaliśmy z kakao, cukrem pudrem, topionym masłem i owocami. Jednak do potrawy tej będą też pasować inne dodatki. Wszyscy pewnie pamiętają z dzieciństwa kaszę mannę z sokiem czy też syropem malinowym. Jak się jednak okazuje, kasza manna doskonale będzie też smakować z dodatkiem świeżych owoców, np. truskawek, malin, bananów, brzoskwiń, jabłek czy gruszek oraz owoców suszonych, np.: rodzynki, żurawina, morele, figi. Możecie też podać ją z: dżemem, konfiturą czy musem owocowym. Smacznym dodatkiem do kaszy manny będą też: miód, syrop klonowy, cynamon, imbir, wanilia, czekolada. Po wystudzeniu możecie ją też wzbogacić np.: jogurtem naturalnym, kefirem, śmietanką czy mleczkiem kokosowym.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...