Oszukany sernik to rewelacyjne ciasto na jogurcie. Smakuje niczym serowa chmurka
Dlaczego oszukany sernik? Choć to ciasto smakuje i wygląda niczym kremowy sernik, to nie ma w nim grama twarogu. W składzie ma jogurt, budynie waniliowe i klasyczne dodatki, a więc jajka, cukier i olej. Do ciasta nie trzeba dodawać mąki.
Jak zrobić sernik bez twarogu?
Oszukany sernik to ciasto, które wymaga nieco zachodu. Przy samym przygotowaniu masy jogurtowo-budyniowej ważne jest odpowiednie przygotowanie jajek. Utarcie żółtek z drobnym cukrem tak, aby cukier się rozpuścił i potem ubicie białek z cukrem w taki sposób, aby cukier i tu się rozpuścił. Możesz użyć do tego robota. Do zrobienia ciasta możesz także wykorzystać cukier puder. Wówczas proces ucierania żółtek i ubijania białek będzie nieco krótszy.
Sekretem tego ciasta jest sposób pieczenia. Do piekarnika trzeba wstawić blachę z wodę, a foremkę z ciastem ustawić nad nią na kratce. Woda będzie parowała podczas pieczenia, a ciasto dzięki temu będzie wyjątkowo delikatne.
Przepis: Oszukany sernik
Ciasto na jogurcie i budyniu.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 20 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 835 w każdej porcji
Składniki
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 1 cukier waniliowy
- 5 jajek
- 300 g drobnego cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 800 g jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastaOddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Dodaj jogurt, proszek budyniowy oraz olej. Zmiksuj wszystko tylko do połączenia składników. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do nich resztę cukru (ubijaj, dodając cukier stopniowo, cukier ma się rozpuścić). Dodaj pianę do reszty ciasta i delikatnie wymieszaj.
- Pieczenie ciastaCiasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 165 stopni Celsjusza. Na dolnej półce ustaw blachę wypełnioną wodę, a foremkę z ciastem ustaw na kratce powyżej. Piecz ok. godziny i 20 minut.
Ważne: po upieczeniu ciasta wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj drzwiczek. Zostaw ciasto w środku aż do ostygnięcia. Oszukany sernik najlepiej przygotować wieczorem, a na drugi dzień można wyjąć z wystudzonego pieca gotowe ciasto. Gotowe ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.
Jak podawać oszukany sernik?
Oszukany sernik może być ciastem na niedzielę, ze względu na czas, jaki trzeba mu poświęcić. Świetnie pasuje do kawy czy popołudniowej herbatki. To ciasto z jogurtu smakuje rewelacyjnie samo w sobie, ale możesz przed podaniem delikatnie oprószyć je cukrem pudrem. Do oszukanego sernika będą pasowały również dodatki takie same, jak do tradycyjnych serników: czekolada, świeże owoce, sosy owocowe, polewy. Ciasto można podać z gałką lodów i bitą śmietaną.