Oszukany sernik to rewelacyjne ciasto na jogurcie. Smakuje niczym serowa chmurka

Dodano:
Sernik Źródło: Shutterstock / OlgaBombologna
Oszukany sernik to ciasto z jogurtu, budyniu i kilku podstawowych dodatków. Jest niezwykle delikatne w smaku i bardzo wilgotne, dzięki trikowi z pieczeniem.

Dlaczego oszukany sernik? Choć to ciasto smakuje i wygląda niczym kremowy sernik, to nie ma w nim grama twarogu. W składzie ma jogurt, budynie waniliowe i klasyczne dodatki, a więc jajka, cukier i olej. Do ciasta nie trzeba dodawać mąki.

Jak zrobić sernik bez twarogu?

Oszukany sernik to ciasto, które wymaga nieco zachodu. Przy samym przygotowaniu masy jogurtowo-budyniowej ważne jest odpowiednie przygotowanie jajek. Utarcie żółtek z drobnym cukrem tak, aby cukier się rozpuścił i potem ubicie białek z cukrem w taki sposób, aby cukier i tu się rozpuścił. Możesz użyć do tego robota. Do zrobienia ciasta możesz także wykorzystać cukier puder. Wówczas proces ucierania żółtek i ubijania białek będzie nieco krótszy.

Sekretem tego ciasta jest sposób pieczenia. Do piekarnika trzeba wstawić blachę z wodę, a foremkę z ciastem ustawić nad nią na kratce. Woda będzie parowała podczas pieczenia, a ciasto dzięki temu będzie wyjątkowo delikatne.

Przepis: Oszukany sernik

Ciasto na jogurcie i budyniu.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
1 godz. 20 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
835 w każdej porcji

Składniki

  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 jajek
  • 300 g drobnego cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 800 g jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastaOddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Dodaj jogurt, proszek budyniowy oraz olej. Zmiksuj wszystko tylko do połączenia składników. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do nich resztę cukru (ubijaj, dodając cukier stopniowo, cukier ma się rozpuścić). Dodaj pianę do reszty ciasta i delikatnie wymieszaj.
  2. Pieczenie ciastaCiasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 165 stopni Celsjusza. Na dolnej półce ustaw blachę wypełnioną wodę, a foremkę z ciastem ustaw na kratce powyżej. Piecz ok. godziny i 20 minut.

Ważne: po upieczeniu ciasta wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj drzwiczek. Zostaw ciasto w środku aż do ostygnięcia. Oszukany sernik najlepiej przygotować wieczorem, a na drugi dzień można wyjąć z wystudzonego pieca gotowe ciasto. Gotowe ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.

Jak podawać oszukany sernik?

Oszukany sernik może być ciastem na niedzielę, ze względu na czas, jaki trzeba mu poświęcić. Świetnie pasuje do kawy czy popołudniowej herbatki. To ciasto z jogurtu smakuje rewelacyjnie samo w sobie, ale możesz przed podaniem delikatnie oprószyć je cukrem pudrem. Do oszukanego sernika będą pasowały również dodatki takie same, jak do tradycyjnych serników: czekolada, świeże owoce, sosy owocowe, polewy. Ciasto można podać z gałką lodów i bitą śmietaną.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...