Czy można jeść bób ze skórką? Wielu Polaków popełnia tu ogromny błąd

Dodano:
Ugotowany bób Źródło: Shutterstock / Victoria Tucholka
Bób to jedno z tych warzyw, które można jeść na przekąskę w każdych ilościach. Czy jednak konieczne jest usuwanie skórki z bobu? Poznajcie wady i zalety jedzenia bobu ze skórką i bez.

Bób to lubiane warzywo, na które sezon trwa zawsze za krótko. Jada się go zwykle na przekąskę i wtedy możemy go zjeść w naprawdę dużych ilościach. Wiele osób zastanawia się jednak, czy można jeść bób ze skórką. Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, bo to zależy od naszych upodobań smakowych, kondycji przewodu pokarmowego i dojrzałości samego bobu.

Czy można jeść bób ze skórką?

Choć wiele osób obiera bób po ugotowaniu, to usuwanie z niego skórki nie jest konieczne. Zwłaszcza jeśli jest cienka i delikatna. Skórki lepiej nie usuwać, bo kryje się w niej dużo błonnika, który wspomaga trawienie i zapobiega zaparciom. Poza tym jest ona bogata w witaminę C, witaminy z grupy B, a także w magnez, potas i żelazo. Zawiera także polifenole, które mają działanie przeciwutleniające i chronią komórki przed uszkodzeniem, korzystnie wpływają także na mózg i serce.

Jednak dla niektórych skórka bobu może się okazać zbyt ciężkostrawna. Tak będzie z pewnością z nieco starszym bobem, którego skórka jest twarda i gumowata, a więc trudniejsza do żucia i trawienia. Z jedzeniem bobu ze skórką mogą mieć więc problem dzieci i osoby starsze. U niektórych osób skórka bobu może powodować trudności trawienne i prowadzić do wzdęć.

Jak gotować bób, by był lżejszy i smaczniejszy?

By skórka bobu była bardziej miękka, warto wydłużyć czas gotowania z 10 do 15 minut. Do wody można dodać nie tylko sól, ale też szczyptę cukru, który przyspiesza mięknięcie warzywa. Ugotowany bób dobrze jest przelać zimną wodą, dzięki czemu proces gotowania zostanie zatrzymany, a skórka zachowa zielony kolor. Ugotowany bób można oprószyć nie tylko solą i pieprzem, ale też ziołami poprawiającymi trawienie skórki. Dobrze też jest skropić go oliwą z oliwek, która ułatwi przyswajanie cennych składników.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...