Ten przepis na domowe lody pistacjowe to mistrzostwo świata. Same zdrowe dodatki
To przepis, który zobaczyłam u popularnego na Instagramie brytyjskiego trenera fitness, który dzieli się także przepisami na zdrowe i dające energię przekąski. Oczywiście wszystkie są pełne białka i świetnie się sprawdzą dla osób, które ćwiczą i są na dietach redukcyjnych. Przepis na lody pistacjowe według Luke'a Alfano zachwycił mnie od razu, a że miałam w domu torebkę pistacji, zrobiłam deser natychmiast.
Jak zrobić domowe lody pistacjowe?
W większości przepisów na domowe lody pistacjowe znajdziesz dodatek pasty orzechowej. Tu daje się całe orzechy i miksuje na gładko z odżywczym jogurtem greckim. Pistacje wystarczy wcześniej namoczyć (muszą to być orzeszki niesolone) i wtedy łatwo dadzą się zmiksować. Ja zostawiłam część orzeszków, aby posypać nimi dodatkowo lody.
Przepis: Lody pistacjowe
Domowe lody na bazie jogurtu.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 1 godz. 10 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 200 g jogurtu greckiego
- 30 g łuskanych pistacji
- 1 łyżeczka miodu
dodatkowo:
- 1 łyżka posiekanych pistacji
Sposób przygotowania
- Robienie lodówNamocz pistacje w wodzie (minimum godzinę). Odcedź orzechy, dodaj jogurt, miód i zblenduj na gładko.
- Mrożenie lodówPrzełóż lody do pojemniczka do mrożenia i posyp posiekanymi pistacjami. Włóż do zamrażarki na ok. 2 godziny.
Na krótkim filmie, który zamieścił Luke Alfano doskonale widać, jak kremowe są to lody. A ja potwierdzam: prawdziwe niebo w gębie!
Inne wersje lodów pistacjowych
Lody możesz zrobić również z pasty pistacjowej, jednak wówczas należy zwrócić uwagę na skład: często tańsze pasty zawierają dodatek tłuszczu czy niezdrowych syropów. Oprócz pistacji możesz też do lodów dodać delikatne w smaku orzechy nerkowca (również po namoczeniu i zmiksowaniu będą doskonale kremowe).
Jeśli nie chcesz słodzić miodem, są też inne, naturalne rozwiązania. Możesz dodać do lodów kawałek bardzo dojrzałego banana, albo razem z orzechami namoczyć 2 suszone daktyle, które potem po prostu wrzuć do blendera ze wszystkimi składnikami.
W wersji bardziej rozpustnej możesz polać gotowe lody czekoladą. Możesz masę na lody przełożyć do specjalnych foremek na lody na patyki i po zmrożeniu maczać je w roztopionej czekoladzie, która natychmiast zastygnie na zimnych lodach.