Ryba w tym wydaniu to szybki obiad bez zmywania naczyń. A do tego świetnie smakuje

Dodano:
Obiad z rybą Źródło: Shutterstock / Jacek Chabraszewski
Masz ochotę na szybki, zdrowy obiad? Sięgnij po rybę i warzywa i upiecz je w piekarniku. Danie nie tylko apetycznie wygląda, ale też doskonale smakuje. A poza tym nie masz dużo do zmywania.

My Polacy dość rzadko jemy ryby. Wiadomo, dostępność do świeżych ryb jest ograniczona, a i ceny potrafią mieć zawrotne. Warto jednak chociaż raz w tygodniu skusić się na tę porcję zdrowia. Delikatne mięso ryby dostarcza bowiem pełnowartościowego białka i zdrowych kwasów tłuszczowych. Ma też tę zaletę, że nie wymaga długiej obróbki kulinarnej. Dziś proponujemy wam prosty do przygotowania obiad z piekarnika.

Jaką rybę najlepiej upiec?

Piec można ryby w postaci tuszek, dzwonek, a także filety. Te ostatnie zjada się z największą przyjemnością, bo są pozbawione ości. Ogólnie piec można większość gatunków ryb, jednak czas pieczenia trzeba dopasować do wielkości ryby. W przypadku naszego obiadu najlepiej sprawdzą się nieco grubsze filety, np. polędwica z dorsza, halibut czy filet z łososia. Powinny się bowiem piec tyle samo, co warzywa.

Jak zrobić obiad z rybą z piekarnika?

Czas pieczenia fileta rybnego to ok. 20 minut, natomiast młode ziemniaki średniej wielkości potrzebują ok. 30 minut przebywania w piekarniku. Dlatego warto je wcześniej trochę podgotować, by upiekły się razem z rybą.

Przepis: Ryba pieczona z dodatkami

Filet rybny pieczony z ziemniakami i pomidorkami

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
510 w każdej porcji

Składniki

  • 800 g polędwicy z dorsza lub fileta z łososia
  • 1/2 cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • tymianek
  • 20 g masła
  • 800 g młodych ziemniaków
  • 4 łyżki oleju
  • 4 kiści pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ziemniakówMłode ziemniaki wyszoruj, opłucz, wrzuć na osolony wrzątek, gotuj ok. 10 minut. Odcedź je, skrop 2 łyżkami oleju, dodaj 2 zmiażdżone ząbki czosnku, oprósz tymiankiem i pieprzem, wymieszaj.
  2. Przygotowanie ryby i pomidorówFilet opłucz, osusz, oczyść z pozostałych ości, podziel na 4 porcje. Skrop go sokiem z cytryny, natrzyj zmiażdżonym czosnkiem, oprósz solą, pieprzem i tymiankiem. Pomidorki opłucz, osusz.
  3. Pieczenie ryby z dodatkami4 nieduże naczynia do zapiekania natłuść olejem. W każdym ułóż porcję ryby, kilka ziemniaków i kiść pomidorków. Pomidorki skrop olejem, na każdej porcji ryby połóż kawałeczek masła. Naczynia przykryj folią aluminiową. Danie piecz 15 minut w 180 stopniach Celsjusza, potem zdejmij folię i piecz całość jeszcze 5 minut. Danie posyp posiekaną natką.

Wskazówki: Jeśli chcesz uniknąć gotowania ziemniaków, pokrój je w łódeczki. Wtedy upieką się szybciej, niż całe ziemniaki. Danie możesz też upiec w jednym, większym naczyniu.

Pieczenie ryby – wskazówki

Sprawdź, na co warto zwrócić uwagę, piekąc rybę lub danie z rybą.

  • Ryby nie należy piec zbyt długo, bo jej delikatne mięso dość łatwo wysycha. Do upieczenia fileta wystarcza 15-20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Czas pieczenia zależy oczywiście od grubości fileta.
  • By ryba nie wyschła w czasie pieczenia, warto ją skropić oliwą lub na każdej porcji położyć kawałeczek masła. Dobrze też piec rybę pod przykryciem.
  • Oprócz pomidorów do ryby będą też pasować: cukinia, papryka, cebula. Można ją też podać z ugotowaną fasolką szparagową, duszonym szpinakiem lub lekką surówką.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...