To najgorsze, co możesz dodać do kawy. Zyskujesz smak, szkodzisz zdrowiu
Mała czarna to napój, który działa, jak zastrzyk energii. Zawiera bowiem w sobie sporo kofeiny, która pobudza, zwiększa zdolności umysłu i możliwość koncentracji. Gdy jednak kawę zaczniemy wzbogacać różnymi dodatkami, zamienia się np. w deser. Potrafi być w niej więcej złego, niż dobrego. Spośród różnych dodatków do kawy, jeden szczególnie zasługuje na potępienie.
Czym zazwyczaj wzbogacamy kawę?
Choć czarna kawa wykazuje najsilniejsze działanie energetyzujące, to jednak wiele osób nie jest w stanie jej wypić. Wcześniej musi ją np. dosłodzić lub zabielić. Przez te dodatki kawa zamienia się niemal w deser, bo zyskuje mnóstwo kalorii. Zbyt częste picie kawy z tymi dodatkami nie wyjdzie nam na zdrowie, a już z pewnością źle przysłuży się sylwetce.
Niektórzy dodają do kawy różne przyprawy, np. sól, kardamon, cynamon, kurkumę. I to akurat jest dobry pomysł, bo szczypta przyprawy potrafi przełamać gorzki smak kawy i zmniejszyć ochotę na cukier. A ponadto przyprawy wykazują też działanie dobroczynne, np. przeciwzapalne, rozgrzewające, oczyszczające.
Śmietanka do kawy na cenzurowanym
Jednak jednym z najgorszych dodatków, jakim wzbogaca się kawę jest śmietanka do kawy. Ten produkt dedykowany specjalnie do kawy, tak naprawdę jest bardzo niezdrowy. Mało w nim natury, a mnóstwo chemii. Tu wymienić wystarczy tylko: barwniki, aromaty, substancje smakowe, konserwanty, cukry i tłuszcze trans. W śmietance czy też w zabielaczu do kawy znajdziemy także fosforan potasu, który może wywoływać dolegliwości przewodu pokarmowego oraz syrop kukurydziany, który podnosi poziom glukozy we krwi.
Z powyższych powodów ciągłe lub zbyt częste stosowanie śmietanki do kawy może przyczyniać się do nadwagi i otyłości. Zwiększa też ryzyko chorób serca i zachorowania na cukrzycę typu 2.
Czym zastąpić śmietankę do kawy?
Jeśli nie lubicie małej czarnej, macie do wyboru kilka całkiem zdrowych zamienników śmietanki do kawy. Ten najprostszy to zwykłe mleko krowie, choć możecie też sięgnąć po kozie, które zawiera mniej laktozy. Gdy jednak nie przepadacie z nabiałem, możecie dodać do kawy trochę mleka roślinnego, np. migdałowego, owsianego. Nie tylko przełamie ono goryczkę kawy, ale też w zdrowy sposób podkręci smak napoju. Śmietanka zawierająca 30% tłuszczu, to dodatek smakowo zbliżony do śmietanki do kawy. Jest jednak naturalna i pozbawiona substancji dodatkowych. Możecie po nią sięgnąć, jeśli lubicie kawę o pełnym smaku.