Śniadanie jak od babci. Pachnące bułeczki drożdżowe z kruszonką robi się naprawdę łatwo
Drożdżowe bułeczki z kruszonką to śniadanie idealne. To proste składniki i przepis na zwykłe ciasto drożdżowe. Do tego kruszonka i naprawdę nic więcej nie potrzeba.
Jak zrobić bułeczki drożdżowe z kruszonką?
Na zrobienie tych bułek z kruszonką potrzebujesz razem z pieczeniem i wyrastaniem ciasta około półtorej godziny. Jeśli jesteś rannym ptaszkiem, możesz je zrobić rano, ale ja często piekę je, kiedy mam zaplanowaną pracę do późnych godzin nocnych. Wyrastanie ciasta i samo pieczenie nie wymaga specjalnego pilnowania, dlatego w międzyczasie można zajmować się innymi rzeczami. Najbardziej pracochłonną częścią przepisu jest wyrabianie ciasta, ale tylko wtedy, jeśli zamierzasz robić to ręcznie. Wówczas poświęć na tę czynność ok. 10 minut. Jeśli jednak masz robota z hakiem do wyrabiania ciasta – urządzenie wykona całą pracę za ciebie, a ty będziesz cieszyć się pachnącymi i mięciutkimi bułeczkami z chrupiącą kruszonką na wierzchu.
Z proporcji podanych w przepisie wychodzi 8-10 bułeczek.
Rada: Część mąki w przepisie na kruszonkę możesz zastąpić mąką migdałową, owsianą lub mielonymi orzechami.
Przepis: Bułeczki drożdżowe z kruszonką
Puszyste bułeczki idealne na śniadanie.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 510 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 3-4 łyżki cukru
- pół kostki roztopionego masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
na kruszonkę:
- 100 g mąki
- 50 g masła
- 50 g cukru
dodatkowo:
- jajko wymieszane z łyżką mleka
Sposób przygotowania
- Szykowanie zaczynuMleko lekko podgrzej. Drożdże wymieszaj z częścią ciepłego mleka, dodaj łyżkę mąki i część cukru, odstaw na 10 minut, aż zaczyn zacznie pracować. W tym czasie przesiej mąkę, rozpuść masło i uszykuj resztę składników.
- Robienie ciasta drożdżowegoDo mąki wymieszanej z solą i cukrem dodaj żółtka, ciepłe mleko, żółtka, przestudzone masło i zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj wszystko 10 minut mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie, dodawaj masło porcjami, stopniowo wgniatając je w ciasto. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 40-50 minut do wyrośnięcia.
- Robienie kruszonkiWymieszaj składniki na kruszonkę i wstaw do lodówki lub zamrażarki.
- Pieczenie bułekPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Ciasto podziel na mniejsze części, formuj kulki i spłaszczone układaj na wyłożonej papierem blasze. Przykryj bułki i odstaw jeszcze na ok. 10-15 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmaruj jajkiem wymieszanym z mlekiem i posyp kruszonką. Piecz 25 minut.
Bułeczki z kruszonką smakują rewelacyjnie same w sobie: podaj je ze szklanką mleka, szklanką kakao albo ulubioną kawą. Ale możesz też je rozkroić i posmarować masłem (tak, aby topiło się na jeszcze ciepłej bułce). Do bułeczek świetnie też pasują takie dodatki jak miód, domowe dżemy i konfitury, twarożek czy masło orzechowe. Są rewelacyjne z kremem czekoladowo-orzechowym. Wówczas na posmarowanych kremem bułkach możesz dodatkowo ułożyć kawałki świeżych owoców: np. bananów i truskawek.
Bułeczki nadają się, aby spakować je do szkoły, do pracy, albo zabrać w podróż. Na drugi dzień można z nich zrobić słodkie grzanki: wystarczy podsmażyć je na patelni z odrobiną masła.