Zapiekam proste składniki pod pierzynką z ziemniaków. Mój mąż ciągle prosi o ten obiad

Dodano:
Zapiekanka mięsno-ziemniaczana Źródło: Shutterstock / MShev
Lubię obiady z piekarnika, a najbardziej zapiekanki. Robi się je zwykle prosto, szybko i z niewyszukanych składników. A do tego nadają się do odgrzewania. I taka też jest zapiekanka z mięsa i ziemniaków.

Zapiekanki to bardzo różnorodne potrawy. Można je zrobić z różnych składników i na wiele sposobów. Zawsze jednak przygotowanie kończy się wstawieniem do piekarnika. Jakiś czas temu zostało mi trochę duszonego mięsa i gotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia. I wymyśliłam, by połączyć je w zapiekankę i w ten sposób całość odgrzać. Efekt przerósł moje oczekiwania, a mój mąż pokochał ten obiad.

Jak zrobić mięso zapiekane pod pierzynką z ziemniaków?

Ta zapiekanka to doskonały pomysł na wykorzystanie duszonego mięsa i gotowanych ziemniaków z poprzedniego obiadu. Wtedy wystarczy przełożyć gulasz do naczynia żaroodpornego i przykryć go ziemniakami zamienionymi w puree. W tym celu ugotowane ziemniaki należy podgrzać i wytłuc z odrobiną mleka i masła. Oczywiście można też specjalnie pod tę potrawę przygotować obie części zapiekanki.

Przepis: Zapiekanka mięsno-ziemniaczana

Duszone mięso zapiekane pod pierzynką ziemniaczaną

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
560 w każdej porcji

Składniki

Na gulasz:

  • 1 kg wołowiny np. z udźca, pręgi
  • 3 łyżki mąki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 listek laurowy
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

Na puree:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Duszenie mięsaMięso opłucz, osusz, pokrój w sporą kostkę. Oprósz je pieprzem, a potem mąką. Zrumień na patelni z olejem, przełóż do garnka. Na oleju zeszklij też cebulę, dodaj czosnek, chwilę przesmaż. Cebulę i czosnek dodaj do mięsa. Całość zalej gorącą wodą. Dodaj ziele angielskie, listek laurowy, trochę pieprzu i cukier. Duś 50 minut. Dodaj pokrojoną w talarki marchewkę i trochę soli, duś jeszcze ok. 10 minut. Gulasz dopraw do smaku.
  2. Przygotowanie pureeZiemniaki obierz, opłucz, wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj, aż będą miękkie. Odcedź je, osusz, dodaj masło i mleko, przepuść przez praskę lub wytłucz je tłuczkiem do ziemniaków. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  3. Zapiekanie potrawyDuszone mięso przełóż do naczynia do zapiekania, wyrównaj powierzchnię. Wyłóż na nie puree ziemniaczane, lekko ubij. Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni Celsjusza i trzymaj 30-40 minut.

Jak najlepiej odgrzewać zapiekankę z ziemniaczanym puree?

Zapiekankę z ziemniaczanym puree najlepiej jest odgrzać w piekarniku. Trzeba go nastawić na 150-160 stopni Celsjusza, wstawić do niego zapiekankę i trzymać ją ok. 25 minut, aż będzie gorąca. Wcześniej dobrze jest naczynie przykryć pokrywą lub kawałkiem folii aluminiowej, by ziemniaki zbytnio nie wyschły. Można też ewentualnie posypać je wiórkami masła, co jednak oczywiście podniesie kaloryczność potrawy. Innym sposobem odgrzania zapiekanki jest użycie kuchenki mikrofalowej. Jeśli zmieścisz w niej całe naczynie do zapiekania, możesz odgrzać od razu całą potrawę. Jeśli jednak naczynie jest zbyt duże, nałóż zapiekankę na talerze i podgrzewaj każdy indywidualnie.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...