9 najlepszych dodatków do owsianki. Będzie jeszcze zdrowsza i pożywniejsza

Dodano:
Owsianka z dodatkami Źródło: Shutterstock / Liliya Kandrashevich
Owsianka to jedno z najlepszych śniadań, jakie możesz zjeść. Jest zdrowa, pożywna i potrafi być bardzo smaczna. Sama w sobie jest niezwykle wartościowa, jednak dodatki mogą zamienić ją w superzdrowy posiłek.

Owsianka to jedno z najzdrowszych śniadań, jakie można zjeść. Na dodatek robi się ją prosto i szybko. Jest doskonała dla wszystkich – dużych, małych, sportowców i osób na diecie. Jest też niezwykle smaczna. Zwłaszcza jeśli wzbogaci się ją kilkoma dodatkami. Jakimi? Wszystko zależy od waszych upodobań smakowych i tego, jaki efekt chcecie osiągnąć. A wybór jest naprawdę szeroki.

Dlaczego warto jeść owsiankę?

Owsiankę robi się z płatków owsianych, i właśnie dlatego potrawa ta jest bardzo zdrowa. Płatki owsiane to produkt powstający z całych ziaren zbóż, dlatego zawierają mnóstwo wartościowych składników. Wśród nich są węglowodany złożone, które uchodzą za najlepsze źródło energii. Nie powodują one bowiem gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi, tylko stopniowo jest z nich uwalniana energia. Jest to korzystne dla dobrego samopoczucia, ale też dla cukrzyków. Poza tym płatki owsiane stanowią doskonałe źródło błonnika nierozpuszczalnego i rozpuszczalnego. Pierwszy zapobiega zaparciom i poprawia przemianę materii, co sprzyja utrzymaniu szczupłej sylwetki. Drugi ma zaś zdolność obniżania poziomu złego cholesterolu we krwi.

Płatki owsiane są też bogate w witaminy z grupy B, które wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego, metabolizm i dobrze wpływają na stan skóry. W składzie płatków znajdziemy też sole mineralne: cynk, magnez, fosfor, żelazo i mangan. Wzmacniają one organizm, mięśnie i kości, wspierają odporność i układ nerwowy.

Najlepsze dodatki do owsianki

Owsiankę można wzbogacać różnymi składnikami, dzięki czemu zyska ciekawszy smak i będzie miała jeszcze wyższą wartość odżywczą. Warto do niej dodać np.:

  • Owoce świeże. Tu najlepiej sprawdzą się owoce jagodowe, np. truskawki, borówki amerykańskie, jagody, maliny, porzeczki oraz banany, morele, brzoskwinie, kiwi, mango, jabłka czy gruszki. Można też oczywiście sięgnąć po owoce mrożone. Owoce wzbogacą owsiankę w witaminy, sole mineralne, błonnik i przeciwutleniacze.
  • Owoce suszone. Do owsianki doskonale pasuje np.: suszona żurawina, morele, daktyle, rodzynki, śliwki, figi. Są wygodne w użyciu, bo zawsze można je mieć w zapasie. W naturalny sposób dosłodzą owsiankę, wzbogacą ją też w błonnik.
  • Orzechy, np. laskowe, włoskie, nerkowce, migdały. Stanowią doskonałe źródło zdrowych tłuszczów, witaminy E i witamin z grupy B, a także soli mineralnych i błonnika.
  • Pestki i nasiona, np. słonecznika, dyni, nasiona chia i siemienia lnianego. Dostarczą nam zdrowych tłuszczów, witaminy E i z grupy B, a także soli mineralnych, błonnika, białka i przeciwutleniaczy.
  • Kakao. Najlepiej wybrać ciemne kakao bez dodatków. Stanowi ono doskonałe źródło: przeciwutleniaczy, żelaza, magnezu, potasu, cynku, wapnia, fosforu, manganu, miedzi, witamin E i z grupy B.
  • Czekolada. Najlepiej ciemna, deserowa, bo taka jest najbogatsza w zdrowe składniki. Zawiera bowiem dużo magnezu, żelaza, przeciwutleniaczy.
  • Produkty mleczne i roślinne, np. mleko, jogurt, kefir, mleko sojowe, ryżowe. Wzbogacą owsiankę w białko, wapń, fosfor oraz witaminy A i D.
  • Naturalne słodziki, np. miód, syrop klonowy. Stanowią naturalne źródło węglowodanów i składników bioaktywnych.
  • Przyprawy, np. cynamon, imbir, kardamon. Dodadzą aromatu i smaku, ale też zadziałają rozgrzewająco i przeciwzapalnie.

Czy płatki owsiane trzeba gotować?

Gotowanie płatków owsianych nie jest konieczne, jednak po ugotowaniu są one lżejsze dla żołądka i lepiej przyswajalne. Można je gotować w wodzie lub mleku. Jeśli wybierzesz płatki zwykłe, gotuj je 10-20 minut, błyskawicznym wystarczą 2 minuty. Jeśli nie chcesz gotować płatków owsianych, możesz je namoczyć w gorącej wodzie, mleku czy zalać je jogurtem naturalnym i odczekać kilka minut. Będą wtedy smaczniejsze.

Bardzo wygodna do przygotowania jest również tzw. nocna owsianka. Jej przyrządzenie polega na zalaniu płatków owsianych gorącym lub zimnym płynem i pozostawieniu ich na całą noc. Rano wystarczy dodać do owsianki ulubione składniki i zjeść ją na śniadanie.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...