Zamiast gofrów podaj ten szybki deser. Chrupiące lane ciasto zrobisz bez gofrownicy
Funnel to z języka angielskiego po prostu lejek, ponieważ ciasto leje się na rozgrzany tłuszcz za pomocą lejka. W Polsce można powiedzieć na ten przysmak chrust lany, albo po prostu ciasto lejkowe. Funnel cake znane jest przede wszystkim w Ameryce Północnej. Tam robione jest najczęściej z ciasta parzonego. My podajemy prosty przepis, dzięki któremu zrobisz chrust lany, którym można się zajadać niczym goframi.
Jak zrobić chrust lany?
Zrobienie samego ciasta nie jest trudne. Ubicie białek oraz dodatek proszku do pieczenia nadaje mu puszystości. Ważne, aby głębokość oleju w rondelku była co najmniej 2-3 centymetry, aby lane ciasto nie dotykało dna, a unosiło się na powierzchni. Ciasto można wylewać przy pomocy lejka, rękawa cukierniczego albo przełożyć je do plastikowej butelki po wodzie czy innym napoju i zrobić dziurkę i przez nią lać ciasto na tłuszcz. Ciasto można nalewać w formie spiralki, a można w dowolne kształty. Jeśli chcesz uzyskać ciasto miękkie w środku, dziurka powinna być większa, z cieniutkiej uzyskasz chrust bardzo chrupiący.
Tłuszcz powinien być odpowiednio rozgrzany i mieć temperaturę 170-180 stopni Celsjusza. Można to sprawdzić wrzucając kawałek ciasta na olej – powinno delikatnie skwierczeć, a tłuszcz bąbelkować. Najlepiej sprawdzić to termometrem cukierniczym (prosty termometr przydatny w kuchni to wydatek około 20 zł). Jeśli tłuszcz będzie zbyt zimny, chrust nabierze dużo tłuszczu, z kolei jeśli zbyt gorący, przypali się.
Przepis: Chrust lany czyli funnel cake
Chrupiący przysmak na słodko.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Południowoamerykańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 180 ml mleka
- 2 łyżeczki spirytusu
- 2 jajka
- 1 łyżka drobnego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaOddziel białka od żółtek. Mąkę energicznie wymieszaj z mlekiem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodaj spirytus i wymieszaj. Dodaj żółtka i wymieszaj. Białka ubij na sztywno, na koniec dodaj do nich cukier i jeszcze chwilę ubijaj. Wmieszaj białka delikatnie do ciasta.
- Smażenie chrustuRozgrzej tłuszcz na patelni lub w rondlu. Ciasto przełóż do butelki z dziurką albo rękawa cukierniczego w okrągłą tylką (do 1 cm średnicy). Wylewaj na rozgrzany olej ciasto, tworząc dowolne kształty. Smaż na złoto z obu stron. Wykładaj chrusty na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu.
Chrust lany można podawać niczym gofry. Możesz posypać je cukrem pudrem, możesz polać słodkim sosem czy nałożyć na niego bitą śmietanę. Funnel cake doskonale smakuje podane ze świeżymi owocami.
Ciasto po usmażeniu należy odsączyć z nadmiaru tłuszczu i najlepiej podawać od razu.