Najlepsze ciasto z truskawkami zrobisz bez pieczenia. Dziecinnie prosty sernik na zimno

Dodano:
Ciasto truskawkowe na zimno Źródło: Shutterstock / Agnes Kantaruk
Sernik na zimno z truskawkami to deser, któremu nikt się nie oprze. Serową masę zrobisz błyskawicznie: wystarczy śmietanka, kremowy serek i owocowa galaretka.

Masa na ten sernik na zimno z truskawkami to tylko trzy proste składniki: słodka śmietanka, ser mascarpone i galaretka, dzięki której masa stężeje. Do tego świeże truskawki i wyborny sernik bez pieczenia gotowy. To ciasto idealne na weekend, można je także podać na letnich przyjęciach: nie ma nikogo, kto oprze się truskawkom i sernikowi w takim wydaniu.

Jak zrobić truskawkowy sernik z truskawkami?

W naszym przepisie dodajemy do masy ze śmietanki i serka galaretkę cytrynową, ale możesz zamienić ją na inną – np. truskawkową albo agrestową. Możesz także dodać do masy zwykłą żelatynę (również zalej ją wrzątkiem i wystudź). Ważne jest zahartowanie galaretki masą na sernik, chodzi o to, aby serniku nie było grudek z żelatyny. Truskawki można fantazyjnie ułożyć (aby np. uzyskać efekt jak na zdjęciu), albo wymieszać od razu z masą sernikową.

Przepis: Sernik na zimno z truskawkami

Sezonowe ciasto bez pieczenia.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
25 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
579 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietany 36%
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 300 g truskawek

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie masy na sernikGalaretki rozpuść w szklance gorącej wody i dobrze wystudź. Schłodzoną śmietankę i serek ubij mikserem na sztywno. Dodaj dwie łyżki masy śmietankowej do galaretki i dobrze wymieszaj. Przelej galaretkę do masy śmietankowej i ubijaj mikserem do połączenia składników.
  2. Robienie sernikaTruskawki pokrój na połówki. Ułóż część na dnie i brzegach miski (aby uzyskać efekt jak na zdjęciu). Zalej wszystko masą ze śmietanki i serka, dorzuć resztę truskawek i odstaw do lodówki do stężenia.

Cenne wskazówki do przepisu na sernik na zimno

Na bazie tego przepisu możesz robić również inne ciasta z owocami. Możesz wykorzystać tu także borówki, jagody, morele, brzoskwinie czy maliny. Jeśli w ciastach bez pieczenia lubisz mieć spód, po wylaniu masy do foremki, ułóż na niej warstwę herbatników albo zwykłych biszkoptów.

Sernik na zimno należy dobrze schłodzić, dlatego najlepiej przygotować sobie go dzień wcześniej. Jeśli jednak chcesz przyspieszyć ten proces, pamiętaj, aby wszystkie składniki były zimne, schłodź wcześniej truskawki w lodówce, a po przelaniu wszystkiego do formy, włóż swój sernik na co najmniej pół godziny do zamrażarki.

Gotowe ciasto można podawać bez żadnych dodatków, ale możesz udekorować je listkami świeżej mięty albo melisy, ułożyć na wierzchu świeże truskawki i polać je czekoladą, albo posypać wiórkami kokosowymi czy też prażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...