Wyrabiam to szybkie ciasto i mam najlepszą tartę z truskawkami. Ten sezonowy deser mogę jeść codziennie

Dodano:
Ciasto na tartę (surowe) Źródło: Shutterstock / New Africa
Tarta z truskawkami to idealnie kruche ciasto, śmietankowy krem i świeże owoce. Kruche ciasto można przygotować wcześniej i kiedy tylko masz ochotę, cieszyć się przepysznym deserem.

Tarta z truskawkami na kruchym cieście to jedno z moich ulubionych sezonowych ciast. Samo kruche ciasto można kilka dni przechowywać w lodówce albo zamrozić, dlatego zwykle od razu robię podwójną porcję, żeby potem móc już tylko upiec słodki placek. Mój przepis to pomysł na tartę z truskawkami i najprostszym kremem na bazie serka mascarpone i słodkiej śmietanki.

Jak zrobić tartę z truskawkami?

Kruche ciasto to jedno z najprostszych ciast. To ciasto z rodzaju tych, które zawsze się udają. Ważne jest, aby zapamiętać jedną zasadę: kruche ciasto nie lubi ciepła. Dlatego samo wyrabianie powinno być możliwie szybkie (ja masło najpierw siekam nożem z resztą składników, a potem wyrabiam ręcznie), a potem i tak należy jeszcze schłodzić ciasto przed pieczeniem.

Tu od razu zdradzę prosty patent, jaki podpatrzyłam u zawodowej cukierniczki. Wyrobione ciasto rozwałkowuję między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i w tej postaci wkładam na płasko do lodówki. Jeśli zawsze męczyliście się z rozwałkowywaniem schłodzonego ciasta, to ten banalny sposób pozwoli tego uniknąć. Taki płat ciasta wystarczy już tylko potem przełożyć do foremki i upiec.

Nie pomijaj zabiegu ze smarowaniem ciasta żółtkiem. To sprawi, że nie tylko stanie się błyszczące, ale też nie będzie wilgotniało od nadzienia. W przepisie można pominąć dodatek mąki migdałowej, można też ją zastąpić mąką z orzechów włoskich.

Przepis: Tarta z truskawkami

Owocowa tarta na kruchym spodzie.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
747 w każdej porcji

Składniki

na ciasto:

  • 180 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 400 g mąki pszennej
  • 50 g mąki migdałowej
  • 1 duże jajko (L, XL)
  • 1 żółtko

na krem:

  • 400 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 300 g truskawek

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaZimne masło szybko wymieszaj z mąką pszenną i cukrem. Dodaj jajko i mąkę migdałową. Zagnieć ciasto i włóż do lodówki, aby się schłodziło. Kiedy ciasto jest schłodzone, wyłóż je na foremkę do tarty i ponakłuwaj widelcem. Piecz ok. 10-12 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika, posmaruj rozmąconym żółtkiem i zapiekaj jeszcze 1-2 minuty.
  2. Robienie kremuSerek mascarpone, śmietankę i cukier ubij na puszystą, gęstą masę. Dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj. Wyłóż krem na wystudzoną tartę. Ułóż na wierzchu truskawki.

Ciasto możesz udekorować także innymi sezonowymi owocami. Tartę z truskawkami możesz łatwo zamienić na tartę z borówkami, tartę z malinami czy z jagodami. Na krem można też wyłożyć mieszankę ulubionych sezonowych owoców. Ciasto można dodatkowo udekorować świeżymi listkami mięty czy melisy, albo posypać prażonymi płatkami migdałów.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...