Wyrabiam to szybkie ciasto i mam najlepszą tartę z truskawkami. Ten sezonowy deser mogę jeść codziennie
Tarta z truskawkami na kruchym cieście to jedno z moich ulubionych sezonowych ciast. Samo kruche ciasto można kilka dni przechowywać w lodówce albo zamrozić, dlatego zwykle od razu robię podwójną porcję, żeby potem móc już tylko upiec słodki placek. Mój przepis to pomysł na tartę z truskawkami i najprostszym kremem na bazie serka mascarpone i słodkiej śmietanki.
Jak zrobić tartę z truskawkami?
Kruche ciasto to jedno z najprostszych ciast. To ciasto z rodzaju tych, które zawsze się udają. Ważne jest, aby zapamiętać jedną zasadę: kruche ciasto nie lubi ciepła. Dlatego samo wyrabianie powinno być możliwie szybkie (ja masło najpierw siekam nożem z resztą składników, a potem wyrabiam ręcznie), a potem i tak należy jeszcze schłodzić ciasto przed pieczeniem.
Tu od razu zdradzę prosty patent, jaki podpatrzyłam u zawodowej cukierniczki. Wyrobione ciasto rozwałkowuję między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i w tej postaci wkładam na płasko do lodówki. Jeśli zawsze męczyliście się z rozwałkowywaniem schłodzonego ciasta, to ten banalny sposób pozwoli tego uniknąć. Taki płat ciasta wystarczy już tylko potem przełożyć do foremki i upiec.
Nie pomijaj zabiegu ze smarowaniem ciasta żółtkiem. To sprawi, że nie tylko stanie się błyszczące, ale też nie będzie wilgotniało od nadzienia. W przepisie można pominąć dodatek mąki migdałowej, można też ją zastąpić mąką z orzechów włoskich.
Przepis: Tarta z truskawkami
Owocowa tarta na kruchym spodzie.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 747 w każdej porcji
Składniki
na ciasto:
- 180 g masła
- 100 g cukru pudru
- 400 g mąki pszennej
- 50 g mąki migdałowej
- 1 duże jajko (L, XL)
- 1 żółtko
na krem:
- 400 g serka mascarpone
- 100 ml śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- skórka otarta z jednej cytryny
- 300 g truskawek
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaZimne masło szybko wymieszaj z mąką pszenną i cukrem. Dodaj jajko i mąkę migdałową. Zagnieć ciasto i włóż do lodówki, aby się schłodziło. Kiedy ciasto jest schłodzone, wyłóż je na foremkę do tarty i ponakłuwaj widelcem. Piecz ok. 10-12 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika, posmaruj rozmąconym żółtkiem i zapiekaj jeszcze 1-2 minuty.
- Robienie kremuSerek mascarpone, śmietankę i cukier ubij na puszystą, gęstą masę. Dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj. Wyłóż krem na wystudzoną tartę. Ułóż na wierzchu truskawki.
Ciasto możesz udekorować także innymi sezonowymi owocami. Tartę z truskawkami możesz łatwo zamienić na tartę z borówkami, tartę z malinami czy z jagodami. Na krem można też wyłożyć mieszankę ulubionych sezonowych owoców. Ciasto można dodatkowo udekorować świeżymi listkami mięty czy melisy, albo posypać prażonymi płatkami migdałów.