Moja babcia zawsze dodawała ją do sałaty. To był mój ulubiony dodatek do obiadu

Dodano:
Sałata Źródło: Pixabay
Sałata to warzywo, które idealnie nadaje się jako dodatek do obiadu. Błyskawicznie można ją zamienić w pyszną surówkę. Wystarczy wymieszać ją z ulubionym dodatkiem babci. Będzie pysznie jak w dzieciństwie.

Sałata to warzywo dostępne w naszych sklepach przez cały rok i to w dużym wyborze. Ja lubię po nią sięgać, bo łatwo zamienić ją w coś smacznego. Można z jej dodatkiem zrobić sałatkę, przekąskę czy wypełnienie do tortilli albo hamburgerów. Ten jeden kruchy listek potrafi dodać smaku i zwiększyć apetyczność potrawy. Sałata to też bardzo lubiany przeze mnie i przez moją rodzinę dodatek do obiadu. Zwykle robię ją tak, jak zawsze przyrządzała ją babcia, czyli ze śmietaną. Jest wtedy soczysta, smaczna i pasuje do większości obiadów.

Jaka sałata jest najlepsza do obiadu?

Choć lubię różne sałaty, to jako dodatek do obiadu najchętniej wybieram sałatę masłową. A to dlatego, że ma delikatne liście i smak. Poza tym wyjątkowo dobrze harmonizuje ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. A to właśnie z tymi dodatkami, niczym moja babcia, serwuję sałatę do dań obiadowych. Sałatę masłową można też zastąpić karbowaną, która ma nieco wyraźniejszy smak.

Do obiadu można też podać surówkę z sałaty lodowej. Będzie pyszna i chrupiąca, jednak do niej o wiele bardziej pasuje sos z oliwy i przypraw, niż śmietana. Podobnie zresztą jak rukola czy roszponka, z których również można przygotować dodatek do obiadu. Te sałaty jednak najlepiej komponują się z sosem vinegrette.

Sposób mojej babci na sałatę do obiadu

Gdy przychodziła wiosna, moja babcia, podobnie zresztą jak inne znane mi babcie, do obiadu serwowała zwykle sałatę ze śmietaną. Była to śmietana zawierająca 12% lub 18% tłuszczu. Ta druga wersja była oczywiście smaczniejsza, jednak wiadomo, że bardziej kaloryczna. Dziś coraz częściej zastępuje się śmietanę jogurtem naturalnym, który zawiera niewiele tłuszczu. I trzeba przyznać, że ta kompozycja też jest smaczna, a przy tym mniej kaloryczna.

A przygotowanie sałaty ze śmietaną do obiadu było bardzo proste. Sałatę trzeba było najpierw podzielić na pojedyncze liście, dokładnie je opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Potem umieścić w salaterce, oprószyć solą, pieprzem i cukrem i posypać posiekanym szczypiorkiem. Potem wystarczyło dodać kilka łyżek śmietany, całość wymieszać i gotowe.

Taką sałatę babcia podawała zawsze od razu po przyrządzeniu, bo jak mówiła, z czasem sałata traciła chrupkość i robiła się mniej smaczna. Sałata ze śmietaną doskonale harmonizuje z młodymi ziemniakami. Zestaw ten można podać np. do pieczonego mięsa i drobiu, ale też do smażonej czy pieczonej ryby.

Z czym jeszcze można podać sałatę do obiadu?

Jeśli macie nieco więcej czasu na przygotowanie sałaty do obiadu, możecie do niej dorzucić także inne warzywa. Jeśli chodzi o sałatę ze śmietaną, to będą też do niej pasować: świeży ogórek, rzodkiewki i szczypior. Gdy zaś zdecydujecie się na sałatę z lekkim sosem vinegrette, możecie ją połączyć np.: z pomidorami świeżymi lub suszonymi, oliwkami, cebulą, ogórkiem małosolnym.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...