To jeden z najmniej kalorycznych serów. Powstaje jako produkt uboczny, a smakuje świetnie

Dodano:
Ricotta Źródło: Shutterstock / Fausta Lavagna
Po ten pyszny ser warto sięgać na diecie, ponieważ jest jednym z najmniej kalorycznych serów. Mowa o włoskim przysmaku, czyli serze ricotta.

Ricotta to ser, który Włosi robią z serwatki, która zostaje po wytwarzaniu serów podpuszczkowych. Taką serwatkę w odpowiedni sposób się gotuje, aby w efekcie otrzymać pyszny, lekki ser przypominający twaróg. Ser wyprodukowany z mleka krowiego jest delikatny w smaku, bardziej wyrazisty będzie ten z mleka owczego czy bawolego.

Czy ricotta jest zdrowa?

Ricotta uchodzi za ser, który z pewnością warto włączyć do swojego menu, jako element zdrowej i zbilansowanej diety. 100 g ricotty ma 174 kalorie (wartości za USDA – Departamentem Rolnictwa Stanów Zjednoczonych). Ricotta nie jest serowym rekordzistą, jeśli chodzi o zawartość wapnia, jednak w 100 g znajduje się go całkiem sporo – 207 mg (dla porównania to ponad dwa razy tyle, ile w tłustym twarogu, ale niemal siedmiokrotnie mniej, niż w takiej samej porcji kalorycznego parmezanu). Porcja ricotty to również 11,3 g białka. Ponadto ricotta jest źródłem m.in. potasu, żelaza, magnezu, selenu oraz cennych witamin (m.in. A, B12 i D). Ser ricotta zawiera 20–30 proc. tłuszczu.

Do czego wykorzystać ricottę?

Ricotta ze względu na swój delikatny smak może być wykorzystywana na wiele sposobów. Ricotta świetnie nadaje się jako ser na kanapki czy grzanki, albo odstawa past kanapkowych (dodaj do niej odrobinę oliwy i orzechy czy aromatyczne zioła). Doskonale smakuje podana ze świeżymi, pieczonymi albo suszonymi pomidorami. Włosi uwielbiają ją dodawać jako nadzienie do wszelkiego rodzaju pierożków (słynne tortellini możesz zrobić właśnie z ricottą i na przykład szpinakiem). Na bazie ricotty możesz także zrobić kluski podobne do kopytek (włoskie gnocchi), ale możesz te ją dodawać do różnego rodzaju farszów, makaronów czy lazanii.

Ricottę (szczególnie tę z mleka krowiego) można także wykorzystać do deserów. Sprawdzi się w sernikach (także na zimno), jako dodatek do słodkich placków i naleśników, można też na bazie tego serka zrobić lody, albo słodkie nadzienie do pierogów.

Źródło: smaki.pl, USDA
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...