Na przyjęciu komunijnym podali takie danie. Pomyślałam proste, a pyszne, zrobię je w domu

Dodano:
Łosoś na szpinaku Źródło: Shutterstock / Olga Nayashkova
Zawsze jak zjem coś dobrego, staram się zdobyć na to przepis i przygotować coś podobnego w domu. Tak też było ostatnio na przyjęciu komunijnym, na którym moją uwagę zwróciło danie z pieczonym łososiem.

Najczęściej przyrządzamy potrawy, które dobrze znamy i lubimy. Jednak taki jadłospis może się znudzić, nawet, jeśli jest urozmaicony. Dlatego warto wprowadzać do domowego menu też nowe potrawy. Pozwolą one przełamać kuchenną nudę, odkryć nowe smaki i połączenia produktów i sprawić, że w naszej kuchni pojawi się powiew świeżości. Ja chętnie testuję w domu przysmaki, których spróbowałam na wakacjach czy na przyjęciach. Ostatnio miałam przyjemność zjeść na imprezie rodzinnej pysznego łososia z piekarnika. Był pyszny, delikatny, a taki prosty.

Jak najlepiej przyrządzić łososia?

Łosoś to smaczna i apetyczna ryba, która wybitnie nadaje się do pieczenia, grillowania i gotowania na parze. Oczywiście można go też usmażyć, nawet w panierce, jednak aż szkoda tak dobrej ryby, na ciężkostrawne i niezbyt zdrowe danie. Piekąc łososia w piekarniku czy na grillu, nie potrzebujemy w zasadzie żadnych dodatków, oprócz soku z cytryny i przypraw. Do gotowania na parze rybę wystarczy w zasadzie tylko posolić. A wiadomo, że im potrawa jest prostsza, tym zdrowsza i bardziej wartościowa dla naszego organizmu.

Piekąc łososia, warto zadbać o to, by zbytnio nie wysechł. Wtedy będzie soczysty i pyszny. Dlatego najlepiej piec go w przykrytym naczyniu żaroodpornym lub przykrytego folią aluminiową. Nie można też przesadzać z czasem pieczenia. Wystarczy mu 15-20 minut w 200 stopniach Celsjusza.

Pomysł na pieczonego łososia

Pieczony łosoś na przyjęciu komunijnym był na tyle prostą potrawą, że nawet nie pytałam o przepis. Bardziej zasugerowałam się zastosowanym połączeniem produktów, czyli ryby i szpinaku. Dzięki niemu danie nie tylko pięknie wyglądało, ale też było pyszne.

Przepis: Łosoś pieczony na szpinaku

Delikatny łosoś pieczony na czosnkowym szpinaku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
350 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g fileta z łososia
  • 1/2 cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przyprawianie rybyFilet z łososia oczyść z resztek ości. Opłucz, osusz, pokrój na porcje. Rybę skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, natrzyj 2 zmiażdżonymi ząbkami czosnku i olejem.
  2. Podsmażanie szpinakuSzpinak przebierz, opłucz, osusz. Na patelni rozpuść masło, wsyp szpinak, przesmaż go mieszając. Dodaj 2 zmiażdżone ząbki czosnku, trochę soli i pieprzu, całość duś 5 minut.
  3. Pieczenie ryby na szpinakuSzpinak przełóż do natłuszczonego, żaroodpornego naczynia. Połóż na nim kawałki ryby. Naczynie przykryj. Całość piecz ok. 20 minut w 200 stopniach Celsjusza.

Wskazówka: Do łososia pieczonego ze szpinakiem warto podać sos, np. śmietanowo-koperkowy czy cytrynowy.

Jakiego łososia warto wybrać?

Łosoś to bardzo lubiana, smaczna ryba. Ma też wysokie walory odżywcze, ponieważ jest tłustą, morską rybą, a więc należy do najcenniejszych ryb. Jednak jest ona dosyć droga, zwłaszcza jeśli chodzi o filet z łososia atlantyckiego. Na szczęście ostatnio w sklepach coraz częściej można też spotkać łososia pacyficznego, który wygląda i smakuje podobnie, jak atlantycki. Jest jednak od niego tańszy, a przy okazji i zdrowszy. Zawiera bowiem więcej witamin B12 i D oraz selenu. Co ważniejsze, ryba ta ma niższą zawartość metali ciężkich i dioksyn, w porównaniu z pochodzącym zwykle z hodowli łososiem atlantyckim.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...