Robię puszyste ciasto drożdżowe, dodaję truskawki i specjalną kruszonkę. To najlepsze sezonowe drożdżówki
Drożdżówki z truskawkami to smak mojego dzieciństwa. Ja stary przepis nieco zmieniłam, robiąc kruszonkę z mąki migdałowej. Ten jeden szczegół sprawia, że są naprawdę wyjątkowe.
Jak zrobić drożdżówki z truskawkami?
Ciasto drożdżowe potrzebuje nieco uwagi, ale naprawdę warto poświęcić czas na jego wyrabianie. Dzięki temu ciasto będzie idealnie miękkie i puszyste. Jeśli masz taką możliwość, wykorzystaj robot z końcówką do wyrabiania ciasta, zrobi tę pracę za ciebie.
Sekretem tych drożdżówek jest nietypowa kruszonka. Zamiast zwykłej mąki pszennej jest tu użyta mąka migdałowa. Przy robieniu kruszonki warto zapamiętać jedną prostą zasadę dotyczącą proporcji: 2:1:1 (odpowiednio: mąka, masło, cukier). W ten sposób możesz wyliczyć dowolnie proporcje – jeśli lubisz dużo kruszonki, zrób jej więcej (np. 100 g mąki, 50 g cukru i 50 g masła). Jeśli chcesz, w podanym przepisie możesz zamienić cukier biały na cukier brązowy.
Przepis: Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Słodkie, sezonowe bułeczki drożdżowe.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 408 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 4 łyżki cukru
- pół kostki roztopionego masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 300 g truskawek
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
na kruszonkę:
- 80 g mąki migdałowej
- 40 g masła
- 40 g cukru
dodatkowo:
- 1 jajko wymieszane z odrobiną mleka
Sposób przygotowania
- Przygotowanie zaczynuMleko delikatnie podgrzej. Drożdże wymieszaj z częścią ciepłego mleka, dodaj łyżkę mąki i część cukru, odstaw na 10 minut, aż zaczyn zacznie pracować. W tym czasie przesiej mąkę, rozpuść masło i uszykuj resztę składników.
- Wyrabianie ciastaDo mąki wymieszanej z solą i cukrem dodaj żółtka, ciepłe mleko, żółtka, przestudzone masło i zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj wszystko 10 minut mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie, dodawaj masło porcjami, stopniowo wgniatając je w ciasto. Wówczas na wyrabianie poświęć ok. 15 minut. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 40-50 minut do wyrośnięcia.
- Szykowanie owoców i kruszonkiWymieszaj składniki na kruszonkę ręcznie i przełóż kruszonkę do lodówki. Truskawki pokrój na połówki lub ćwiartki i wymieszaj z cukrem waniliowym.
- Pieczenie drożdżówekPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Ciasto podziel na mniejsze części, formuj kulki i spłaszczone układaj na wyłożonej papierem blasze. Zrób wgłębienia w każdej bułeczce i wypełnij je truskawkami. Przykryj drożdżówki i odstaw jeszcze na ok. 10-15 minut do wyrośnięcia. Brzegi drożdżówek posmaruj jajkiem wymieszanym z mlekiem, posyp wszystko kruszonką. Piecz 25 minut.
Gotowe drożdżówki możesz dodatkowo posypać cukrem pudrem. Jeśli lubisz bardzo słodkie drożdżówki, możesz je odrobinę polać także lukrem cytrynowym: wówczas wymieszaj filiżankę cukru pudru z łyżką soku z cytryny i polej lukrem ciepłe jeszcze bułeczki.
Drożdżówki najlepiej smakują tego samego dnia, można je podawać z mlekiem, z kawą, zabrać ze sobą do pracy albo dać dzieciom do szkoły.
Z tego przepisu możesz zrobić także słodkie bułeczki z innymi dodatkami, ponieważ przepis na samo ciasto drożdżowe jest uniwersalny. Do truskawek możesz dodać równie rabarbar. Można także zrobić drożdżówki serowo-truskawkowe. Wówczas oprócz truskawek połóż na drożdżówkach najprostszą masę serową: przepuszczony przez praskę lub zmielony twaróg wymieszaj z żółtkami i cukrem waniliowym. Na bułeczki kładź odrobinę sera, a na to truskawki.