Ten prosty deser z ciasta francuskiego smakuje obłędnie. Upieczone blaty przekładam lekkim kremem z 4 składników

Dodano:
Ciasto francuskie z kremem kawowym Źródło: Shutterstock / Mila Bond
Zastanawiasz się, jaki deser zrobić z ciasta francuskiego? Doskonałym wyborem na co dzień i od święta jest ciasto francuskie z lekkim kremem o smaku kawowym. Czas przygotowania ciasta i kremu to około 60 minut, a efekt zaskoczy każdego wielbiciela słodkości.

Ciasto francuskie pozwala eksperymentować w kuchni, stanowiąc bazę słodkich i wytrawnych wypieków. Alternatywą dla domowego ciasta francuskiego, którego przygotowanie jest czasochłonne, stanowi gotowe ciasto francuskie. Użycie gotowego ciasta francuskiego pozwala skrócić czas przygotowania dań głównych, przekąsek i deserów do kilkudziesięciu minut.

Gdy mam ochotę na pyszny deser, piekę spody z ciasta francuskiego i przekładam je lekkim oraz puszystym kremem kawowym. Jeżeli nie przepadasz za smakiem kawy, polecam do kremu dodać naturalne kakao lub stopioną gorzką czekoladę.

Jak zrobić ciasto francuskie z kremem kawowym?

Ciasto francuskie z kremem kawowym na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone jest wyjątkowo lekkie i rozpływa się w ustach. Dodatek kawy i niewielkiej ilości cukru sprawia, że krem nie jest mdły. Ja do kremu dodaję kawę espresso, ale możesz zastąpić ją kawą rozpuszczalną, tradycyjnie parzoną kawą mieloną lub kawą zbożową.

Blaty z ciasta francuskiego nie wymagają długiego pieczenia. Gdy będą się piekły, zrób krem, co pozwoli zaoszczędzić nieco czasu. Możesz również upiec blaty dzień wcześniej i po ostudzeniu przełożyć do wyłożonego czystą ściereczką lub ręcznikiem papierowym pojemnika na ciasto.

Wskazówka: zrobienie puszystego kremu, który nie opada i się nie warzy, ułatwia użycie śmietany kremówki 36%, ale oczywiście, jeśli wolisz mniej kaloryczne dodatki, to użyj śmietany 30%.

Przepis: Ciasto francuskie z kremem kawowym

Ten deser jest prosty w przygotowaniu i obłędnie pyszny.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
1 godz. 15 min.
Liczba porcji
15
Liczba kalorii
485 w każdej porcji

Składniki

Na blaty:

  • 3 płaty ciasta francuskiego
  • 2 jajka

Na krem:

  • 350 g śmietanki kremówki 36%
  • 350 g serka mascarpone
  • 5 łyżek drobnego cukru
  • 50 ml kawy espresso

Do dekoracji:

  • sos czekoladowy lub roztopiona czekolada

Sposób przygotowania

  1. PieczenieKażdy płat ciasta francuskiego przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy (możesz również upiec ciasto francuskie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika). Przygotowane do pieczenia ciasto francuskie pokryj cienką warstwą jajka roztrzepanego widelcem lub rózgą kuchenną. Upiecz każdy blat z ciasta francuskiego w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia to około 15-20 minut (sprawdź zalecenia producenta ciasta francuskiego). Upieczone blaty pozostaw do ostygnięcia.
  2. Przygotowanie kremu kawowegoMocno schłodzony serek mascarpone przełóż do dużej miski. Dodaj schłodzoną kawę i krótko ubijaj mikserem (do połączenia się składników). W drugiej misce ubij na sztywno śmietankę kremówkę. Pod koniec ubijania śmietanki dodawaj po 1 łyżce cukru (najlepiej drobnego cukru do wypieków) i miksuj do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Do miski z serkiem mascarpone stopniowo dodawaj ubitą śmietankę i miksuj na niskich obrotach do połączenia się składników. Jeżeli blaty są jeszcze ciepłe i nie możesz przełożyć ich gotowym kremem, to przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  3. Topienie czekoladyCzekoladę roztop w kąpieli wodnej.
  4. Przekładanie blatów krememPołowę kremu rozsmaruj na pierwszym blacie z ciasta francuskiego. Na kremie zrób wzory z sosu czekoladowego lub roztopionej czekolady. Przykryj drugim blatem, lekko dociskając i powtórz czynności. Nałóż ostatni blat i udekoruj wierzch deseru stopioną czekoladą bądź sosem czekoladowym.
  5. ChłodzeniePrzykryj gotowy deser z ciasta francuskiego folią spożywczą i wstaw do lodówki. Czas chłodzenia to około 60 minut.
  6. KrojeniePodawaj ciasto francuskie z kremem kawowym pokrojone na kwadraty. Do krojenia użyj bardzo ostrego noża.

Porada: smak kremu podbija dodanie 1-2 łyżek likieru kawowego lub likieru czekoladowego. Możesz również dodać do kremu kawowego 2-3 łyżki stopionej czekolady lub kremu czekoladowego.

Jeśli obawiasz się, że pokrojenie przełożonych kremem blatów będzie trudne, możesz piekąc każdy z płatów ciasta pokroić na 15 kawałków (3 w jednym i 5 w drugim rzędzie). Po upieczeniu i ostudzeniu kremem przełożysz pojedyncze porcje deseru.

Jeżeli natomiast docinasz ciasto francuskie do wymiarów formy, to z resztek możesz upiec m.in. paluszki do barszczu lub ciasteczka np. z cukrem bądź marmoladą.

Co jeszcze zrobić na deser z ciasta francuskiego?

Uniwersalne w zastosowaniu ciasto francuskie doskonale sprawdzi się podczas przygotowywania różnych deserów. Kruche ciasto listkowe o neutralnym smaku świetnie komponuje się ze smakiem słodkich kremów na bazie budyniu lub bitej śmietany i serka mascarpone, dżemów, marmolady, budyniu, kremu czekoladowego, masła orzechowego, twarogu, a także świeżych owoców. Z ciasta francuskiego możesz przygotować m.in. spód i blaty do ciast np. kremówki, a także rogaliki, sakiewki, trójkąty i ciasteczka z różnym nadzieniem, strudel oraz wiele innych wypieków.

Jakie gotowe ciasto francuskie jest najlepsze?

Kupując ciasto francuskie, warto zwrócić uwagę na jego skład, który może znacząco się różnić. Najlepszy smak ma gotowe ciasto francuskie o naturalnym składzie i krótkim terminie przydatności do spożycia. Niestety, nawet ciasta francuskie z dobrym składem zawierają konserwanty – coś za coś.

Warto zwrócić uwagę nie tylko na ilość „E”, ale także zawartość naturalnego masła, które znajduje się w składzie niewielu gotowych ciast francuskich gotowych do użycia (chłodzonych) i ciast francuskich mrożonych. Kupując ciasto francuskie z masłem, można nie tylko ograniczyć spożycie tłuszczów trans, ale także wpłynąć na smak wypieków – dodatek masła sprawia, że gotowe ciasto francuskie ładnie się rozwarstwia i nie ma nieprzyjemnego posmaku, za który odpowiadają utwardzone tłuszcze m.in. tłuszcz palmowy.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...