Pokruszone herbatniki połączyłam z tym kremem. Deser zszokował wszystkich

Dodano:
Deser z herbatników i kremu Źródło: Shutterstock / Yakubovich Vadzim
To ciasto bez pieczenia powstało z przypadku. Goście zajadając się nim, nie mogli w to uwierzyć. A mnie po prostu pokruszyły się herbatniki, które mimo wszystko postanowiłam przełożyć kremem.

Takie momenty lubię najbardziej. Robię coś zupełnie przypadkowo, a efekt odbiera mowę. Gdy awaryjnie postanowiłam przygotować ciasto bez pieczenia z pokruszonych herbatników, nawet nie spodziewałam się, że deser wyjdzie jeszcze smaczniejszy niż zwykle. Był delikatny, niemal piankowaty i dosłownie rozpływał się w ustach. Łatwo też dał się pokroić, a wcześniej były z tym problemy.

Jakich ciastek użyć do ciasta bez pieczenia?

Do ciast bez pieczenia w zasadzie nadają się wszystkie ciastka. Można więc sięgnąć po biszkopty, herbatniki, a nawet krakersy. Herbatniki mogą być jasne, ciemne lub pełnoziarniste. Wszystko zależy od tego, jakie ciastka lubicie i jakie macie właśnie pod ręką. Ja tym razem wykorzystałam klasyczne, maślane herbatniki. I myślę, że to był najlepszy wybór, bo kruszą się one na małe kawałki i są dość neutralne w smaku.

Jak zrobić ciasto bez pieczenia z pokruszonych herbatników i kremu?

Herbatniki częściowo pokruszyły mi się w trakcie transportu. Postanowiłam jednak poprawić ten efekt, wrzucając je do malaksera. Raz dwa powstały herbatnikowe drobinki, które przełożyłam aksamitnym kremem.

Przepis: Ciasto bez pieczenia z herbatników i kremu

Pokruszone herbatniki przełożone kremem z mascarpone

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
410 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g herbatników maślanych
  • 500 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 100 g cukru pudru
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • skórka otarta z 1 cytryny

Sposób przygotowania

  1. Kruszenie herbatnikówHerbatniki wsyp do misy malaksera. Rozdrobnij je na grubszy proszek. Możesz też pokruszyć je ręcznie – wsyp je do woreczka foliowego, zawiąż go i zgnieć ciastka przy użyciu wałka do ciasta.
  2. Przygotowanie kremuSchłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno z połową cukru pudru. Mascarpone zmiksuj z pozostałym cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym i skórką otartą z cytryny. Delikatnie wymieszaj z ubitą śmietaną.
  3. Przygotowanie deseruWysoką tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na jej dno wysyp trochę pokruszonych herbatników, tak by powstała warstwa o grubości ok. 1 cm. Wyłóż na nią ok. 2 cm warstwę kremu, równomiernie ją rozprowadź. W ten sam sposób przekładaj warstwy ciastek i kremu, aż zużyjesz wszystkie składniki. Ciasto przykryj folią spożywczą, wstaw na noc do lodówki.

Wskazówki: W przepisie najlepiej jest użyć cytrynę ekologiczną. Ewentualnie przed otarciem skórki, cytrynę należy dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Ten deser przed podaniem powinien postać w lodówce kilka godzin. Dzięki temu ciastka doskonale napęcznieją kremem, a krem w tym czasie zgęstnieje.

Co warto dodać do kremu?

Do aksamitnego kremu dodałam trochę skórki otartej z cytryny. Jednak jeśli za nią nie przepadacie, możecie z niej zrezygnować lub zastąpić ją innym dodatkiem. Tu doskonale sprawdzi się np. cukier waniliowy, ekstrakt migdałowy czy pomarańczowy. Aromatu kremowi nada też mały dodatek alkoholu typu: rum, brandy, likier migdałowy. Smak i kolor kremu odmieni zaś dodatek ciemnego kakao lub odrobina mocnego naparu kawy. Dobrze też sprawdzą się zmiksowane owoce, np. truskawki, brzoskwinie, mango.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...