Pokruszone herbatniki połączyłam z tym kremem. Deser zszokował wszystkich
Takie momenty lubię najbardziej. Robię coś zupełnie przypadkowo, a efekt odbiera mowę. Gdy awaryjnie postanowiłam przygotować ciasto bez pieczenia z pokruszonych herbatników, nawet nie spodziewałam się, że deser wyjdzie jeszcze smaczniejszy niż zwykle. Był delikatny, niemal piankowaty i dosłownie rozpływał się w ustach. Łatwo też dał się pokroić, a wcześniej były z tym problemy.
Jakich ciastek użyć do ciasta bez pieczenia?
Do ciast bez pieczenia w zasadzie nadają się wszystkie ciastka. Można więc sięgnąć po biszkopty, herbatniki, a nawet krakersy. Herbatniki mogą być jasne, ciemne lub pełnoziarniste. Wszystko zależy od tego, jakie ciastka lubicie i jakie macie właśnie pod ręką. Ja tym razem wykorzystałam klasyczne, maślane herbatniki. I myślę, że to był najlepszy wybór, bo kruszą się one na małe kawałki i są dość neutralne w smaku.
Jak zrobić ciasto bez pieczenia z pokruszonych herbatników i kremu?
Herbatniki częściowo pokruszyły mi się w trakcie transportu. Postanowiłam jednak poprawić ten efekt, wrzucając je do malaksera. Raz dwa powstały herbatnikowe drobinki, które przełożyłam aksamitnym kremem.
Przepis: Ciasto bez pieczenia z herbatników i kremu
Pokruszone herbatniki przełożone kremem z mascarpone
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 410 w każdej porcji
Składniki
- 200 g herbatników maślanych
- 500 g serka mascarpone
- 300 ml śmietanki 30%
- 100 g cukru pudru
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- skórka otarta z 1 cytryny
Sposób przygotowania
- Kruszenie herbatnikówHerbatniki wsyp do misy malaksera. Rozdrobnij je na grubszy proszek. Możesz też pokruszyć je ręcznie – wsyp je do woreczka foliowego, zawiąż go i zgnieć ciastka przy użyciu wałka do ciasta.
- Przygotowanie kremuSchłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno z połową cukru pudru. Mascarpone zmiksuj z pozostałym cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym i skórką otartą z cytryny. Delikatnie wymieszaj z ubitą śmietaną.
- Przygotowanie deseruWysoką tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na jej dno wysyp trochę pokruszonych herbatników, tak by powstała warstwa o grubości ok. 1 cm. Wyłóż na nią ok. 2 cm warstwę kremu, równomiernie ją rozprowadź. W ten sam sposób przekładaj warstwy ciastek i kremu, aż zużyjesz wszystkie składniki. Ciasto przykryj folią spożywczą, wstaw na noc do lodówki.
Wskazówki: W przepisie najlepiej jest użyć cytrynę ekologiczną. Ewentualnie przed otarciem skórki, cytrynę należy dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Ten deser przed podaniem powinien postać w lodówce kilka godzin. Dzięki temu ciastka doskonale napęcznieją kremem, a krem w tym czasie zgęstnieje.
Co warto dodać do kremu?
Do aksamitnego kremu dodałam trochę skórki otartej z cytryny. Jednak jeśli za nią nie przepadacie, możecie z niej zrezygnować lub zastąpić ją innym dodatkiem. Tu doskonale sprawdzi się np. cukier waniliowy, ekstrakt migdałowy czy pomarańczowy. Aromatu kremowi nada też mały dodatek alkoholu typu: rum, brandy, likier migdałowy. Smak i kolor kremu odmieni zaś dodatek ciemnego kakao lub odrobina mocnego naparu kawy. Dobrze też sprawdzą się zmiksowane owoce, np. truskawki, brzoskwinie, mango.