Nie sięgam już tylko po siemię lniane i nasiona chia. Odkryłam nowe supernasiona

Dodano:
Nasiona bazylii Źródło: Shutterstock / Kristanti
Od lat mówi się o cennych właściwościach siemienia lnianego i nasion chia. Ostatnio dołączyły też do nich niezwykle zdrowe nasiona bazylii. Warto o nich pamiętać i wzbogacać nimi potrawy.

Nasiona roślin można porównać do jajek. Zawierają mnóstwo wartościowych składników, bo mają za zadanie dać początek nowemu życiu. Od lat siemię lniane i nasiona chia zaliczane są do superfoods, czyli produktów, które mają niezwykle korzystny wpływ na nasze zdrowie. Całkiem niedawno dołączyły do nich nasiona słodkiej bazylii, zwane tukmaria. W nich też drzemie prawdziwa moc, dlatego warto włączyć je do codziennej diety.

Jak wyglądają i smakują nasiona słodkiej bazylii?

Nasiona bazylii są drobne i ciemne, podobne nieco do nasion chia lub czarnuszki. Tak naprawdę występują w 150 odmianach, więc mogą różnić się trochę wyglądem i smakiem. Jednak ogólnie można powiedzieć, że są chrupiące i delikatne w smaku, o przyjemnym, orzeźwiającym aromacie.

Wartość odżywcza nasion słodkiej bazylii?

Nasiona słodkiej bazylii zawierają mnóstwo wartościowych składników.

  • Są niezwykle bogate w przeciwutleniacze, które niwelują działanie wolnych rodników. Tym samym chronią nas przed chorobami cywilizacyjnymi i opóźniają procesy starzeniowe.
  • Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, dzięki czemu korzystnie wpływają na pracę mózgu i serca.
  • Dostarczają sporo błonnika i są niskokaloryczne, więc służą szczupłej sylwetce. Poprawiają też metabolizm.
  • W ich składzie można znaleźć dużo witamin: A, C i K, a także soli mineralnych: magnez, potas, wapń, żelazo.
  • Obniżają poziom złego cholesterolu i cukru we krwi.
  • Działają oczyszczająco, bo wspomagają usuwanie toksyn z organizmu.

Ile kosztują i do czego dodawać nasiona słodkiej bazylii?

Opakowanie 200-gramowe nasion słodkiej bazylii można kupić w sklepach internetowych już za około 17 złotych. Nasiona te pęcznieją, podobnie jak to robią nasiona chia. Jednak ich pęcznienie następuje o wiele szybciej – są gotowe do pożycia już po 5 minutach od zalania. W związku z tym szybko można je wykorzystać np. w koktajlach czy deserach. Jednak nasion słodkiej bazylii można też używać bez uprzedniego namaczania. Można nimi np. posypywać sałatki, dania z jaj, warzyw, ryb i owoców morza, a także potrawy z makaronem, pieczywo czy sosy.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...