Mąż wybrał się do lasu i przyniósł taki skarb. To nasza pierwsza jajecznica z kurkami w tym sezonie
Kurki to jedne z wcześniejszych grzybów, jakie pojawiają się w naszych lasach. Można się na nie natknąć już w czerwcu. Jednak w tym roku bez zakwitł w kwietniu, a kurki mąż znalazł w lesie w maju. Jednak nie ma co narzekać na takie szczęście, tylko trzeba się cieszyć niepowtarzalnym smakiem tych grzybów. Dlatego od razu usmażyłam z ich dodatkiem jajecznicę. Była delikatna i lekko pikantna w smaku. Za to właśnie kocham kurki.
Czy kurki trzeba obgotowywać?
Kurki to grzyby, które są lekko pikantne w smaku. Stąd niektórym przychodzi do głowy, by obgotować je w celu usunięcia goryczki. Jednak nie ma takiej potrzeby, bo taki jest naturalny smak tych grzybów. Przed wybiciem jajek, kurki wystarczy tylko wcześniej podsmażyć na maśle. Najlepiej dodać do nich cebulę, która doskonale podkreśli ich smak i dobrze pasuje do jajecznicy. Kurki należy smażyć na średnim ogniu ok. 10 minut. W tym czasie trzeba je często mieszać.
Jak zrobić jajecznicę z kurkami?
Kurki przed smażeniem wystarczy oczyścić pędzelkiem z resztek ściółki i piasku. Jeśli masz niewielkie kurki, dodaj je do jajecznicy w całości. Potrawa będzie wyglądała bardzo apetycznie. Większe okazy trzeba pokroić na kawałki.
Przepis: Jajecznica z kurkami
Jajecznica z kurkami i cebulą smażona na maśle
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 280 w każdej porcji
Składniki
- 150 g kurek
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 4 jajka
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
- Smażenie grzybówKurki oczyść, w razie potrzeby pokrój na kawałki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj kurki, przesmaż je, co jakiś czas mieszając. Oprósz solą i pieprzem, smaż na niedużym ogniu ok. 10 minut, aż odparuje woda.
- Dodawanie jajekDo smażących się na patelni kurek wybij jajka. Całość oprósz solą i pieprzem, lekko zamieszaj. Jajecznicę smaż, aż jajka będą na wpół ścięte. Posyp ją posiekaną natką pietruszki.
Najlepsze dodatki do jajecznicy z kurkami
Jajecznica, jak to jajecznica – najlepiej smakuje podana z chlebem. Najlepiej świeżym, wiejskim. Można ją też podać na grzankach, a wtedy zamieni się w wytworne kanapki. Przed podaniem jajecznicę z kurkami warto posypać posiekaną natką pietruszki.