Zamiast smażyć, wrzucam kotlety mielone do piekarnika. Te gniazdka z jajkiem są u mnie hitem

Dodano:
Kotlety mielone z jajkiem Źródło: Shutterstock / Anastasia_Panait
Kotlety mielone są pyszne, ale przez smażenie niezbyt zdrowe. Dlatego zwykle decyduję się na ich pieczenie. By jednak zbytnio nie wyschły, pod koniec wybijam na nie jajka. Doskonale wyglądają i smakują.

Jeśli chcecie by wasze potrawy były smaczne, ale lżejsze dla żołądka, możecie tak jak ja zamienić patelnię na piekarnik. Pieczenie jest zdrowszą metodą przyrządzania potraw, bo nie wymaga użycia tłuszczu. Sprawdzi się nawet przy kotletach mielonych. Trzeba tylko uważać, by zbytnio nie wyschły. Jednak są na to sprytne sposoby. Wystarczy np. wybić na nie po jajku. Potrawa zyska na wyglądzie i smaku.

Co warto dodać do masy na pieczone kotlety mielone?

Masę na pieczone kotlety mielone przygotowuje się w podobny sposób, jak na tradycyjne kotlety. Warto do niej dodać spulchniacz, czyli namoczoną i odciśniętą bułkę, ewentualnie trochę ugotowanego ryżu lub kaszy. Smak kotletów podniesie dodatek startej cebuli lub cebulki podsmażonej na oleju. Można też zastąpić ją czosnkiem albo podsmażonymi pieczarkami. Dobrze też sprawdzą się starte warzywa, np. marchewka, cukinia, które nie tylko zwiększą soczystość potrawy, ale też ją spulchnią. Masę warto wyrobić z jajkiem, które działa jak lepiszcze. Nie zapominamy oczywiście o przyprawach. Oprócz soli i pieprzu warto sięgnąć po mieloną paprykę, czosnek granulowany, majeranek czy inne, ulubione zioła. Po uformowaniu kotlety można obtoczyć w mące albo w tartej bułce, jednak nie jest to konieczne.

Jak zrobić kotlety mielone z piekarnika z jajkiem sadzonym?

Kotlety mielone z jajkiem sadzonym ostatnio zrobiły furorę w moim domu. Mam bowiem kilku wielbicieli sadzonych jajek, którzy mogą je jeść bez końca.

Przepis: Kotlety mielone z jajkiem

Pieczone kotlety mielone z jajkiem sadzonym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
310 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 szklanka bulionu lub wody
  • 7 małych jajek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • 3 plasterki żółtego sera
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsnej masyKajzerkę namocz w bulionie lub wodzie, dokładnie odciśnij, dodaj do mielonego mięsa. Cebulę obierz, przekrój na połowę, zetrzyj na małych oczkach. Czosnek obierz, przepuść przez praskę. Cebulę i czosnek dodaj do mięsa razem z jednym jajkiem, sporą ilością majeranku, soli i pieprzu. Starannie wyrób mięsną masę.
  2. Formowanie i pieczenie kotletówPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Zwilżonymi dłońmi uformuj z mięsnej masy 6 sporych kotletów. Obtocz je w mące, w każdym zrób od góry wgłębienie. Kotlety ułóż na blasze, wstaw do piekarnika, piecz ok. 15 minut.
  3. Dodawanie sera i jajekGdy góra kotletów lekko się zasklepi, na każdym połóż pół plasterka sera i wybij ostrożnie jajko. Blachę z kotletami ponownie wstaw do piekarnika. Piecz kotlety jeszcze ok. 10 minut, aż białko całkowicie się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.

Wskazówka: Dodatek żółtego sera do tej potrawy nie jest konieczny.

Jak uchronić pieczone kotlety mielone przed wyschnięciem?

Kotlety mielone w czasie pieczenia mogą się wysuszyć. Dlatego najbezpieczniej jest piec je w przykrytym naczyniu żaroodpornym. By jednak ładnie się zrumieniły, 5 minut przed końcem pieczenia można zdjąć pokrywę i podnieść nieco temperaturę w piekarniku lub ustawić ją na grzanie od góry. Można też na każdym kotlecie położyć odrobinę masła albo posypać kotlety startym serem. Najlepiej zrobić to dopiero wtedy, gdy wierzch kotletów lekko się podsuszy. Dobrym sposobem na zatrzymanie soków w kotletach mielonych jest obtoczenie ich w rozkłóconym jajku. Co prawda pojawi się na nich biaława powłoka, ale w środku będą soczyste.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...