Gdy jem tę sałatkę w pracy, wszyscy pytają, gdzie ją kupiłam. A ja robię ją rano w 15 minut

Dodano:
Sałatka do pracy Źródło: Shutterstock / Helena Zolotuhina
W mojej pracy nie ma stołówki, ani nie przychodzi do nas catering. Dlatego zabieram z domu coś pożywnego na lunch. Co kilka dni wypada na tę sałatkę, którą zachwyca się już cała firma. A robię ją 15 minut.

Pożywny posiłek w pracy potrafi zaspokoić głód i dodać energii na kolejne godziny. Dlatego nie należy z niego rezygnować. Ułatwioną sytuację mają ci, u których w firmie znajduje się stołówka albo przychodzi do nich catering. Ja jednak nie mam takiego szczęścia, na dodatek w pobliżu miejsca pracy jest tylko jeden mały sklep, w którym trudno kupić coś smacznego. Z tego powodu zmuszona jestem lunch organizować sobie sama. Czasem szykuję go wieczorem, często niestety rano. Wtedy ważne jest, by przygotowanie potrawy nie było zbyt pracochłonne. Jedną z moich ulubionych potraw do pracy jest sałatka z paluszkami krabowymi. Wygląda bardzo apetycznie, a smakuje wyśmienicie. Jest też bardzo pożywna.

Jakie składniki zwiększą pożywność sałatki?

Podstawą większości sałatek są warzywa, które są zdrowe, kolorowe i smaczne. Jednak by sałatka była pożywna, warto wzbogacić ją składnikami bogatymi w białko i odrobinę zdrowego tłuszczu. Można też pokusić się o dodatek produktów skrobiowych. Dużo białka zawiera np.: pieczone mięso, szynka, wędzona ryba, paluszki krabowe, a także jajka, sery i warzywa strączkowe. Do sałatki warto dodać trochę oliwy z oliwek lub oleju, a więc zdrowych tłuszczów, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego działania. Jeśli zaś chodzi o produkty skrobiowe, to do sałatki warto dodać np. ugotowany ryż, kaszę czy makaron.

Jak zrobić sałatkę z paluszkami krabowymi?

Do tej sałatki wykorzystuję zwykle paluszki krabowe w aromatycznej zalewie. Dzięki nim potrawa zyskuje na smaku. Jednak dobrze też sprawdzą się paluszki bez zalewy, gotowe do bezpośredniego spożycia.

Przepis: Sałatka do pracy

Sałatka z paluszkami krabowymi, jajkiem i kukurydzą

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
450

Składniki

  • 3-4 paluszki krabowe
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 ugotowana marchewka (np. z zupy)
  • 1/2 świeżego ogórka
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie sałatkiPaluszki krabowe osącz z zalewy, pokrój na małe kawałki. Jajko obierz, pokrój w kostkę. W kostkę pokrój też ogórek i ugotowaną marchewkę. Rozdrobnione składniki wymieszaj z odsączoną kukurydzą i koperkiem.
  2. Pakowanie sałatki i sosuSałatkę przełóż do pojemnika, szczelnie zamknij. Na sos majonez wymieszaj z jogurtem, dopraw solą i pieprzem, umieść w małym, szczelnym pojemniczku. Sałatkę wymieszaj z sosem tuż przed spożyciem.

Jak zapakować i przechowywać sałatkę do pracy?

Sałatkę do pracy przede wszystkim trzeba szczelnie zapakować, by nie otworzyła się w transporcie. Warto w tym celu sięgnąć po specjalny pojemnik lub zwykły słoik. Ja oddzielnie też pakuję sos do sałatki i dodaję go do przekąski dopiero przed jej zjedzeniem. Ma to kilka zalet. Po pierwsze sałatka nie psuje się tak łatwo, po drugie zachowuje większą świeżość, po trzecie nie ma niebezpieczeństwa, że wyleje się z niej sos. W upalne dni przewożę mój lunch w miniaturowej lodówce turystycznej. I zawsze gdy przyjadę do pracy, od razu wstawiam potrawę do lodówki. Wracam po nią dopiero, gdy jestem głodna.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...