Z resztek ciasta zrobisz genialny przysmak dla dzieci. Idealny na przyjęcia komunijne i urodziny
Cake pops to kulki ulepione z ciasta, kremowego serka i kremu orzechowego bądź czekoladowego. Lizaki z ciasta to pomysł na efektowny deser bez pieczenia, a w jego przygotowanie możesz zaangażować najmłodszych domowników.
Jak zrobić lizaki z ciasta?
Cake pops robi się z gotowego ciasta, najlepiej biszkoptowego. Ale może to być również ciasto piaskowe (babka) albo np. muffiny. Nadają się tu również ciasta czekoladowe czy kakaowe. Jeśli nie masz ciasta w domu, a chcesz zrobić lizaki, idź do lokalnej cukierni i kup coś gotowego – może uda ci się upolować ciasto już przecenione, dla tego smakołyku ciasto nie musi być idealnie świeże.
Ciasto należy rozdrobnić. Można ręcznie, ale najłatwiej i najszybciej zrobić to blenderem lub mikserem. Potem już tylko wystarczy wymieszać składniki i uformować kulki.
Przepis: Lizaki z ciasta
Cake pops z resztek ciasta.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 10
Składniki
- 400 g ciasta biszkoptowego
- 100 g serka mascarpone
- 100 g kremu typu nutella
- 300 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka oleju kokosowego
- kolorowe posypki
Sposób przygotowania
- Robienie masy na lizakiCiasto rozdrobnij mikserem. Krem czekoladowy wymieszaj z serkiem i dodaj do ciasta. Zagnieć aż powstania masa przypominająca plastelinę. Formuj z niej kulki, nadziewaj na patyczki i wstaw do lodówki lub zamrażarki do schłodzenia.
- Dekorowanie lizaków z ciastaRozpuść czekoladę i dodaj do nie łyżkę masła kokosowego. Maczaj lizaki w czekoladzie i dekoruj posypkami. Odstaw do zastygnięcia.
Z przepisem na cake pops możesz eksperymentować i tak naprawdę wykorzystać to, co masz pod ręką. Jeśli chcesz zrobić jasne lizaki z ciasta, dodaj masło orzechowe albo krem na bazie białej czekolady. Możesz także dodać do masy różne dodatki smakowe, np. skórkę otartą z pomarańczy, pokruszone wafelki albo wiórki kokosowe.
Lizaki z ciasta to ogromne pole do popisu dla tych, którzy lubią dekorować desery. Można tu puścić wodze fantazji. Do dekorowania nadaje się czekolada biała, gorzka, deserowa, różowa czy karmelowa. Oprócz kolorowych posypek możesz korzystać także z liofilizowanych owoców, orzeszków, wiórków kokosowych.
Kuleczki można nadziewać na patyczki do szaszłyków, jednak najlepiej kupić specjalne patyczki do lizaków (można je be trudu zamówić przez internet). Takie lizaki można doskonale wyeksponować na imprezach, tworząc słodkie bufety nie tylko dla najmłodszych. Patyczki można dodatkowo ozdobić wstążkami czy kolorowymi papierami i np. wbić w kawałki styropianu lub gąbki do kwiatów.