Posypuję ciasto słodką mieszanką, zwijam i kroję. Moje ślimaczki cynamonowe są lepsze niż z cukierni
Wielu osobom przygotowanie ciasta drożdżowego kojarzy się z czymś pracochłonnym i zajmującym mnóstwo czasu. Ja też tak myślałam, do momentu, gdy zrobiłam pierwszy raz cynamonowe ślimaczki. Fakt, ciasto potrzebuje trochę czasu, by wyrosło. Jednak tego już nie liczę, bo mnie nie pochłania. Tak naprawdę wystarczy dobrze rozplanować pracę, a te słodkie, mięciutkie bułeczki robi się raz dwa.
Jakie zalety ma cynamonowy farsz?
Moja rodzina lubi cynamonowe nadzienie do drożdżówek, co bardzo mnie cieszy, bo składnik ten zawsze mam pod ręką. I jest to jedna z jego większych zalet. Poza tym cynamonowe nadzienie jest bardzo smaczne i aromatyczne, a przy tym nie jest mdłe. Przy okazji warto wspomnieć o cennych właściwościach cynamonu. Ta korzenna przyprawa ma działanie przeciwzapalne i rozgrzewające. Reguluje też poziom cukru we krwi, obniża poziom złego cholesterolu, a także ciśnienie krwi. Cynamon korzystnie wpływa na funkcje mózgu, wspomaga trawienie i zwalcza wolne rodniki. To naprawdę istotne powody, dla których warto po niego sięgać.
Jak zrobić cynamonowe ślimaczki?
Ciasto drożdżowe na ślimaczki robię zwykle na drożdżach instant. Jednak jak najbardziej możesz sięgnąć po świeże drożdże. Pamiętaj jednak, by przygotować z nich rozczyn i odstawić go do wyrośnięcia.
Przepis: Cynamonowe ślimaczki
Bułeczki drożdżowe nadziewanie słodkim farszem z cynamonem
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 180 w każdej porcji
Składniki
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1 torebka (7 g) drożdży instant
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki masła
Na farsz:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki cukru wanilinowego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaMleko podgrzej, wsyp do niego drożdże, odstaw na kilka minut, by zaczęły rosnąć. Mąkę wsyp do miski, dodaj cukier, jajko, żółtko i mleko z drożdżami. Wymieszaj ciasto, a potem wyrabiaj kilka minut. Do ciasta dodaj rozpuszczone, ciepłe masło. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odchodzić od dłoni. Z ciasta uformuj kulę, oprósz ją mąką, przykryj ściereczką, odstaw na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia.
- Przygotowanie ślimaczkówCiasto ponownie wyrób, a potem rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 1,5 cm. Posmaruj go roztopionym masłem i posyp mieszanką cynamonu, cukru i cukru wanilinowego. Ciasto zwiń w rulon i pokrój na 10 plastrów. Ślimaczki ułóż w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw je do wyrośnięcia. Piecz ok. 20 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Wskazówka: Upieczone, lekko ciepłe ślimaczki możesz posmarować lukrem przygotowanym z 1 łyżki soku z cytryny i 5-6 łyżek cukru pudru.
Czym jeszcze można nadziać ślimaczki?
Jeśli ty i twoja rodzina nie jesteście fanami cynamonu, możesz zrobić ślimaczki z zupełnie innym nadzieniem. Tu dobrze sprawdzi się np. marmolada, gęsty dżem, gotowa masa makowa albo krem czekoladowo-orzechowy. Możesz też przygotować farsz ze zmielonych orzechów, masła i cukru albo z doprawionego na słodko twarogu. Każdą z tych mas wystarczy posmarować rozwałkowane ciasto, zwinąć w rulon i pokroić w plastry.