Na majówkę zrobię 2 blachy tego ciasta z rabarbarem. Nikt nie będzie musiał prosić o dokładkę

Dodano:
Placek drożdżowy z rabarbarem Źródło: Unsplash
Jak majówka to pyszności, a jak pyszności to i ciasto. Jakie? Najlepiej drożdżowe, bo jest smaczne i nie trzeba go trzymać w lodówce. Dodam do niego rabarbar i kruszonkę, bo nie ma jak sezonowe specjały.

Choć lubię różne ciasta, to jednak na majówkę zwykle robię ciasto drożdżowe. Dlaczego? Powodów jest kilka. Po pierwsze lubi je cała moja rodzina i bliscy znajomi. Po drugie jest tanie i lekkie. A po trzecie nie trzeba go trzymać w lodówce. Można po prostu postawić je na stole na podwórku i każdy może sobie kroić i nakładać tyle, ile chce i kiedy ma na to ochotę. A mój placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką ma jeszcze jedną zaletę – jest niezwykle miękki, bo robię go na maślance.

Jakie drożdże dodać do ciasta drożdżowego?

Tak naprawdę ciasto drożdżowe wyjdzie na drożdżach świeżych i suszonych. Trzeba tylko zastosować odpowiednie proporcje. Jeśli chodzi o drożdże świeże, przyjmuje się, że na 100 g mąki używa się 10 g drożdży. Ilość tę można jednak zmniejszyć, a wtedy ciasto będzie nieco mniej wyrośnięte lub zwiększyć, a wyjdzie bardziej puchate. Jeśli zaś chodzi o drożdże instant, czyli suszone, to są one sprzedawane zazwyczaj w torebkach o wadze 7 g. I takie opakowanie jest przeznaczone na 500 g mąki. Można jednak nieco zmniejszyć tę ilość.

Drożdże świeże i suszone różnią się zasadniczo sposobem użycia. Ze świeżych trzeba zwykle przygotować rozczyn, który przed dodaniem do pozostałych składników powinien wyrosnąć. Drożdże suszone można po prostu wsypać do mąki i wymieszać z pozostałymi składnikami. I dokładnie tak robię, przygotowując ciasto na pizzę. Jednak w przypadku większej masy ciasta, która będzie tworzyła placek drożdżowy, też na wszelki wypadek wolę przygotować rozczyn. Wtedy mam pewność, że drożdże są aktywne i ciasto wyrośnie.

Jak zrobić placek drożdżowy na maślance z rabarbarem i kruszonką?

Robiąc placek drożdżowy na maślance należy pamiętać o tym, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę przynajmniej pokojową. Ułatwi to działalność drożdżom i pozwoli ciastu lepiej wyrosnąć.

Przepis: Placek drożdżowy na maślance

Ciasto drożdżowe na maślance z rabarbarem i kruszonką

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
25
Liczba kalorii
165 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 2/3 szklanki maślanki
  • 60 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 5-6 łodyg rabarbaru

Na kruszonkę:

  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 70 g mąki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie rozczynuMasło rozpuść, jeszcze ciepłe wymieszaj z maślanką. Dodaj do niej 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, wkrusz drożdże, dokładnie rozmieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Zagniatanie ciastaMąkę wsyp do miski, dodaj jajka zmiksowane z cukrem oraz rozczyn. Wymieszaj, a potem wyrabiaj ciasto, aż przestanie być kleiste. Uformuj z niego kulę, oprósz ją mąką, przykryj ściereczką, zostaw do wyrośnięcia.
  3. Przygotowanie rabarbaru i kruszonkiRabarbar oczyść, umyj, osusz, pokrój na nieduże kawałki. Z podanych składników zagnieć ciasto na kruszonkę, a potem porwij je na małe kawałki.
  4. Pieczenie ciastaDużą, prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto ponownie wyrób, lekko rozwałkuj, przełóż do formy. Przykryj ściereczką, pozostaw do wyrośnięcia. Gdy zacznie rosnąć, posyp je rabarbarem i kruszonką. Piecz ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Placek drożdżowy w innej wersji

Placek drożdżowy można też upiec z innymi owocami, np. świeżymi truskawkami, wiśniami, śliwkami czy jabłkami. Dobrze też sprawdzą się owoce mrożone, np. truskawki, jagody, wiśnie. Jednak przed dodaniem do ciasta należy je rozmrozić i dokładnie osączyć. Zamiast owoców w ciasto można też wrobić bakalie, np. rodzynki, żurawinę, pokrojone morele suszone.

Jeśli nie chcesz robić kruszonki do ciasta, możesz upiec je po prostu z dodatkiem owoców lub bakalii, a po wystudzeniu ozdobić placek esami-floresami z lukru.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...