Wiosną często gotuję tę zupę z młodej kapusty. Jest pyszna i szybko po niej chudnę

Dodano:
Zupa z młodą kapustą Źródło: Wikimedia Commons
Uwielbiam młodą kapustę, bo można z niej przygotować wiele smacznych potraw. Jedną z nich jest lekka, wiosenna zupa. Smakuje całej rodzinie, a przy okazji dobrze działa na moją oponkę.

Wiosną nie gotuję już kapuśniaku na kiszonej kapuście. Jest już trochę za ciężka, a i trudno o tej porze roku o dobrą, kiszoną kapustę. W jej miejsce robię zupę z dodatkiem młodej kapusty. Ta jest o wiele lżejsza, bo nie gotuję jej na mięsie. A na dodatek nie dodaję do niej zasmażki. Cieszę się jednak, że ten mój przysmak lubi też cała moja rodzina. Nie muszę więc gotować dwóch zup na jeden obiad.

Czy zupa z kapusty pomaga schudnąć?

Zupa z kapusty i kapuściana dieta zostały rozsławione wiele lat temu przez ówczesnego prezydenta Aleksandra Kwaśniewskiego. Stosując kapuścianą dietę i jedząc zupę z kapusty szybko zrzucił kilka zbędnych kilogramów. Także jak najbardziej, zupa kapuściana może pomóc w odchudzaniu. Dużo jednak zależy od tego, jak się ją przygotuje. Oczywiście by zupa ta miała odchudzającą moc, najlepiej gotować ją bez mięsa, tłuszczu i zasmażki. Jednak trochę tłuszczu przyda się w tej zupie dla smaku i po to, by ułatwić przyswajanie niektórych witamin.

Jak ugotować zupę z młodej kapusty?

Ja gotuję zupę z młodej kapusty na wywarze warzywnym. By jednak miał pełny smak, warzywa podsmażam z przyprawami na maśle.

Przepis: Zupa z młodej kapusty

Zupa z młodej kapusty na wywarze warzywnym

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
140 w każdej porcji

Składniki

  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziemniaki
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz ziołowy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Podsmażanie składnikówCebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij w garnku na maśle. Dodaj pokrojone w talarki marchewki i pietruszkę oraz pokrojony w kostkę seler. Dorzuć też listki laurowe. Całość przesmaż i duś 5 minut.
  2. Gotowanie wywaruPodsmażone składniki zalej ok. 1,5 l gorącej wody. Dodaj ziarna ziela angielskiego, trochę soli i pieprzu, gotuj 5 minut. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, gotuj 10 minut.
  3. Wykańczanie zupyDo gotującego się wywaru z ziemniakami dodaj grubo poszatkowaną kapustę, pokrojone w kostkę pomidory i posiekany czosnek. Dodaj pieprz ziołowy. Całość gotuj 5-10 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wskazówka: Przed podaniem zupę warto posypać posiekanym koperkiem. Dodaje potrawie doskonałego smaku i aromatu.

Czym warto wzbogacić kapuśniak?

Zupa z młodej kapusty jest delikatna i niskokaloryczna. By dodać jej więcej smaku i aromatu, warto ugotować ją na wędzonce, np. na wędzonym żeberku. Można też pod koniec gotowania dodać do niej trochę podsmażonej kiełbasy czy chudego boczku. Warto też doprawić zupę z młodej kapusty ziołami, np. majerankiem, cząbrem, tymiankiem, a także kminkiem, a nawet odrobiną curry. Zupa nabierze przyjemnego, kwaskowego smaku, gdy zamiast pomidorów dodamy do niej 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...