Zanurzam zwiędnięte liście sałaty w tej mieszance i po chwili znów są chrupiące
Sałata to jedno z popularniejszych warzyw dodawanych do kanapek. Oczywiście wykorzystuje się ją również do przygotowania sałatek, a także jako dodatek do tortilli czy przekąskowych roladek. Można ją też smażyć, a nawet robić z niej zupę. Warzywo to jest niskokaloryczne, ponieważ w dużej mierze składa się z wody. A utrata wody szybko prowadzi do więdnięcia warzywa. Liście tracą wtedy jędrność i chrupkość, a my ochotę na ich jedzenie. Jednak jeśli sałata jest zwiędnięta, a nie ma oznak zepsucia, można ją uratować. Oto kilka sprawdzonych sposobów.
Jak przywrócić świeżość sałacie?
Oto kilka najlepszych sposobów na przywrócenie jędrności liściom sałaty.
- Moczenie sałaty w lodowatej wodzie. Jednym z najpopularniejszych sposobów na przywrócenie jędrności liściom sałaty, jest ich moczenie w zimnej wodzie. Warto do niej dorzucić też kilka kostek lodu, by przyspieszyć proces. Tym sposobem sałata odzyska świeżość po mniej więcej godzinie.
- Moczenie sałaty w wodzie z dodatkiem soku z cytryny lub cukru. Dobrym sposobem na przywrócenie sałacie świeżości jest moczenie jej liści w zimnej wodzie z dodatkiem soku z cytryny albo cukru. Do miski z wodą wystarczy dodać kilka kropel soku z cytryny, ewentualnie szczyptę kwasku cytrynowego. Jeśli zaś chodzi o cukier, dodaje się go 1-2 łyżeczki na miskę z wodą.
- Moczenie sałaty w mieszance wody i mąki ziemniaczanej. Ja zazwyczaj odświeżam zwiędniętą sałatę w mieszance wody i mąki ziemniaczanej. Na ok. 2 litry zimnej wody wsypuję 2 łyżeczki mąki. Wkładam do niej liście sałaty na ok. 20 minut. A gdy odzyskają chrupkość, płuczę je w zimnej wodzie.
Warto przy tym wspomnieć, że odświeżaną sałatę należy od razu zużyć. Nie nadaje się ona do dłuższego przechowywania, bo szybko się psuje.
Jak przechowywać sałatę, by długo pozostała świeża?
Jeśli chcesz wydłużyć świeżość sałaty, musisz ją odpowiednio przechowywać. Możesz to zrobić na dwa sposoby. Po pierwsze, jeśli masz na to miejsce w lodówce, możesz trzymać główkę sałaty w miseczce z zimną wodą. Wcześniej oberwij dolne liście sałaty, tak by zaczęła wystawać łodyga. Potem natnij łodygę na krzyż i umieść w zasadzie tylko tę łodygę zanurzoną w miseczce z zimną wodą.
Drugi sposób polega na oberwaniu liści sałaty, opłukaniu ich i lekkim osuszeniu. Potem należy je owinąć ręcznikiem papierowym, umieścić w foliowej torebce do przechowywania żywności i trzymać w lodówce. Torebki nie należy szczelnie zawiązywać, ale należy ograniczyć dostęp powietrza do sałaty.